Zlorabe med domačimi stenami so v času socialne izoliranosti v porastu ...

Nasilje v družini je v tem obdobju povsod po svetu v porastu, saj strogi ukrepi samoizolacije poglabljajo stiske žrtev in povzročajo dodatne napetosti, ki lahko privedejo do nasilništva.  

Policija je v času ukrepov trajanja ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa obravnavala 177 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je za 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta. Kot je povedal Vinko Stojnšek iz Oddelka za mladoletniško kriminaliteto Uprave kriminalistične policije, je bil trend pričakovan, saj je bil nakazan že v začetku letošnjega leta, med januarjem in marcem.

Stojnšek je sicer pojasnil, da je število prijav nasilja v družini v začetku izvajanja ukrepov nekoliko upadlo, ampak je sedaj znova naraslo za okoli 20 odstotkov.

Gre predvsem za fizično in psihično nasilje, ekonomsko nasilje ali kombinacijo navedenih oblik. Najpogostejše žrtve so ženske, večino tovrstnih primerov pa beležijo pri partnerjih in zakoncih, kakor tudi pri bivših partnerjih. Ob tem se je pa znižalo številko prekrškov javnega reda in miru, prav tako število izrečenih prepovedi približevanja, je še povedal Stojnšek in dodal, da je statistika sicer primerljiva s podatki zadnjih nekaj let.

Kaznivo dejanje nasilja v družini se sicer kaznuje z zaporom do pet let

Ko stisneš pošlji, več ni poti nazaj

Poseben poudarek je pa tudi na spolnih zlorabah, do katerih prihaja na internetu, kamor se je v času strogih ukrepov skorajda v celoti preselilo življenje mladih.

Mladi v tem obdobju internet ne uporabljajo samo zaradi izobraževanja na daljavo, ampak tudi po potrebi po komunikaciji zaradi socialne izolacije. Pri tem pa prihaja do posredovanja večjega števila najrazličnejših podatkov, tudi intimne narave.

»Naš apel je, da se mladi morajo zadevati, da ko enkrat pritisnejo gumb pošlji, nimajo več nadzora nad vsebino, ki so jo poslali. Tu gre predvsem za pošiljanje fotografij golega telesa, dela golega telesa in podobno,« je mlade pozval k previdnosti Stojnšek in še dodal, da se naj tovrstnega gradiva ne pošilja po internetu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice