Vir: Facebook, Kranjska Gora

Zgolj v zadnjih štirih mesecih je v Kranjski Gori kar 2015 oseb prijavilo začasno bivališče. To je skoraj 14-krat več kot v enakem obdobju lani, ko se je prijavilo 149 oseb, so sporočili s Turizma Kranjska Gora. 

Tako si je marsikdo z urejenim začasnim prebivališčem kljub epidemiji in omejitvam gibanja povsem legalno zagotovil uživanje v trenutno pravljično zasneženi Kranjski Gori.

Vir: Facebook, Kranjska Gora

Prizori, ki spominjajo na vrhunec zimske turistične sezone s preteklih let. V smeri proti Kranjski Gori kolona vozil, gneča v centru mesta in ob smučišču, prosto parkirno mesto je težko dobiti.

Razmere dodatno otežuje še meter debela snežna odeja. Situacijo. kot se je zgodila v zadnjih koncih tedna leta 2020, v destinaciji pričakujejo še 8. februarja in 15. avgusta. Govorimo o 'vrhuncih' obiska, povedo na Turizmu Kranjska Gora. 

Po podatkih je konec marca 2020, v času prvega vala epidemije in popolnega lockdowna, prišlo do največjega prirasta začasnih prebivališč v Sloveniji. V primerjavi z letom 2019 je bilo kar dve tretjini več prijav začasnih prebivališč. V sredini decembra je zaznati močan prirast e-vlog za prijavo začasnega prebivališča na Upravni enoti Jesenice, iz česar lahko opravičeno sklepamo, da je bilo največ vlog ravno za občino Kranjska Gora.

V obdobju med 1. septembrom in 31. decembrom 2020 je v Kranjski Gori začasno prebivališče prijavilo 2015 oseb, v enakem obdobju leta 2019 pa le 149. 

Za primerjavo, v celem letu 2020 je na območju Kranjske Gore začasno prebivališče prijavilo 2860 oseb, leto prej pa le 355. 

Dovoljeno je recimo, da pravna oseba, na primer podjetje, nemoteno naroči nastanitev za svoje poslovne partnerje ali delavce v nastanitvenem objektu pri pravni osebi. V Kranjski Gori je bilo zaznati nekaj tovrstnih oblik poslovanja.

Neuradno prihaja tudi do zlorab bivališč, ki se oddajajo za sekundarna bivališča. Prav iz teh razlogov je v prazničnem času na območju Kranjske Gore potekal poostren policijski nadzor ter nadzor tržnega in zdravstvenega inšpektorata, ki so preverjali istovetnost podatkov. 

Glede na informacije Turistične patrulje, ki je z delom na terenu začela prav na božični dan, je bilo pred uvedbo rekreacije kot izjeme za prehajanje občinskih meja v regiji, precej obiskovalcev, ki ni imelo opravičljivih razlogov za prihod na destinacijo, so jasni na Turizmu Kranjska Gora. 

Misija Turistične patrulje v Kranjski Gori

»Turistično patruljo smo v Kranjski Gori uvedli iz več razlogov. V prvi vrsti je to skrb za varnost in dobro počutje lokalnega prebivalstva. Uvedli smo jo tudi z namenom ozaveščanja obiskovalcev destinacije Kranjska Gora. Tako bo ena izmed prioritetnih nalog Turistične patrulje informiranje o primerni in obvezni opremi za varno pohodništvo, varnem gibanju na smučarsko-tekaških površinah, sprehajalnih in kolesarskih poteh. Z nadzorom najbolj turistično obljudenih krajev na destinaciji in rednimi obhodi predvsem v obdobju praznikov, počitnic in ob vikendih bo patrulja preprečevala morebiten vandalizem. V sodelovanju z Redarsko službo pa bo nadzorovala in opozarjala ne neprimerno parkiranje. S situacijo letošnjega leta smo varnost, skrb za sočloveka, solidarnost in zdravje ponovno uvrstili med prioritete naših življenj. Turistično patruljo zato uvajamo z mislijo na varno in prijetno bivanje lokalnega prebivalstva ter obiskovalcev,« pojasnjujejo.

Marsikdo je praznike, ko je bilo dovoljeno prehajanje med občinami in regijami za namen obiska, izkoristil prav za obisk Kranjske Gore. Na prvi dan novega leta je bila v Kranjski Gori nepopisna gneča.

Osrednje smučišče je bilo polno tistih, ki so uživali na snegu in se sankali. Gneča je bila tudi v središču mesta, ob jezeru Jasna pa je bilo praktično nemogoče dobiti prosto parkirno mesto. 

Kaj pravi policija?

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so policisti na območju Kranjske Gore minuli praznični konec tedna, ko prehajanje med občinami za namen obiska sicer ni bilo več dovoljeno, zaznali močno povečan obisk rekreacijskih površin. 

Preko celotnih praznikov, od 31. decembra dalje so kranjskogorski policisti v segmentu spoštovanja odlokov izvedli okoli 50 ukrepov, od tega je bilo uvedenih 16 prekrškovnih postopkov. Kot pove predstavnik Policijske uprave Kranj, je imela velika večina ljudi upravičene razloge za gibanje po javnih površinah in prehajanje mej občin.

👋V Kranjski Gori je zmanjkalo svežega zraka🙃 A bi kakšna občina sprejela "višek rekreativcev" 💪🤟 #polnaparkirisca #rekreacija #distanca #policija #varnost

Objavil/a Policijska uprava Kranj / Police Directorate Kranj dne Sobota, 26. december 2020

Domačinov sicer precejšnje povečanje števila prebivalcev ne moti. Na občini Kranjska Gora prijav glede tega še niso imeli, je pa v zraku čutiti zaskrbljenost in nezadovoljstvo. Predvsem domačine motijo ukrepi, ki dopuščajo obisk destinacije in gnečo na rekreacijskih površinah, na drugi strani pa smučišča ostajajo skoraj prazna, turistični delavci in domačini pa brez dela in prihodkov. 

V kolikor imajo obiskovalci, turisti in ostali prišleki primeren odnos do domačinov so lepo sprejeti, še dodajajo na Turizmu Kranjska Gora.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dragan krstic (nepreverjen)

Novi prebivalci Kranjske gore so večinoma visoki drzavni usluzbenci, ki imajo vikende in stanovanja tam, delajo pa lahko od doma saj so zelo nepogresljivi. Če so v KG manj skode naredijo.

11 (nepreverjen)

Tipičen Slovenski način obhajanja zakonov in odredb. Nam manjka 'trda roka' da postanemo zopet pošteni Slovenci.

Starejše novice