Po zadnjih podatkih o porabi ambulantno predpisanih zdravilih v državi izstopa severovzhod Slovenije, predvsem Pomurje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pred kratkim objavil publikacijo o porabi ambulantno predpisanih zdravil v Sloveniji v letu 2018, predpisanih na zelene in bele recepte.

Kot so ugotovili na osnovi podatkov, pridobljenih iz baz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kamor jih pošiljajo lekarne, je bilo v letu 2018 izdanih 18,1 milijonov receptov za zdravila v vrednosti 516,7 milijonov evrov. 

Ali povedano drugače. Vsak prebivalec Slovenije je v povprečju prejel 8,63 recepta s predpisanimi zdravili v skupni vrednosti 250 evrov. 

Največ receptov izdanih na skrajnem vzhodu države

Glede na to, da Pomurje že dolgo zaznamuje nezavidljiva zdravstvena slika prebivalstva, najbrž ni presenetljivo, da tudi po številu predpisanih receptov na tisoč prebivalcev Pomurci zasedajo prvo mesto med vsemi statističnimi regijami v državi. 

Je pa dejanska razlika, izražena v odstotkih, vendarle pretresljiva, saj je v Pomurju izdanih skoraj četrt več receptov v primerjavi s slovenskim povprečjem.

Najmanj receptov, 11 odstotkov manj od slovenskega povprečja, je bilo predpisanih v osrednjeslovenski regiji. Pod povprečjem pa so se znašle le še gorenjska, goriška in obalno-kraška regija. Na državni ravni povprečje sicer znaša 8673 receptov na 1000 prebivalcev.

Podravje se je znašlo na četrtem mestu porabe ambulantno predpisanih zdravil v Sloveniji v letu 2018 oziroma po številu izdanih receptov na 1000 prebivalcev. 

Največ predpisanih zdravil za bolezni srca in ožilja

Med vsemi lani izdanimi recepti v Sloveniji je bilo sicer največ predpisanih za zdravila za bolezni srca in ožilja, zdravila z delovanjem na živčevje ter zdravila za bolezni prebavil in presnove. 

Recepti za antidepresive v porastu

Zanimivi so še podatki o porabi zdravil z delovanjem na živčevje. Nacionalni inštitut za javno zdravje namreč ugotavlja, da trend porabe anksiolitikov, ki jih prejema 6,9 odstotkov slovenske populacije, v zadnjih 15 letih postopno pada.

Predpisovanje antidepresivov je medtem v porastu. Število receptov za slednje se je namreč v primerjavi z letom prej povišalo za tri odstotke. 

Antidepresive so najpogosteje predpisovali v zasavski in goriški regiji, sledita koroška in pomurska regija. Povprečno je antidepresive prejemalo sedem odstotkov populacije. 

Najbolj so obremenjeni farmacevti v koroški in pomurski regiji - tudi lani so bili najbolj obremenjeni farmacevti v koroški regiji, kjer je en farmacevt skrbel za 1908 oseb, in v pomurski regiji, kjer je to razmerje bilo 1:1879.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice