V torek se tudi v Podravju odpirajo vrtci in šole, kar pomeni, da bo na cestah več najmlajših udeležencev v prometu.

Od torka, 26. januarja, lahko pričakujemo večjo dinamiko prometa pešcev, predvsem otrok, ki so v cestnem prometu najranljivejši.

Pričakujemo lahko, da bodo otroci zelo razigrani, saj se bodo z veseljem vrnili nazaj med šolske prijatelje, opozarjajo na Policijski upravi Maribor.

Največ pozornosti predvsem na in ob šolskih poteh 

Mariborski policisti pozivajo vse udeležence v prometu, da smo te prve šolske dni še posebej pozorni na pešce. Največ pozornosti med vožnjo pa namenimo predvsem na in ob šolskih poteh. 

Policisti pozivajo tudi starše, da skušajo, če je le mogoče, prve dni šole zagotoviti spremstvo do šole tudi tistim otrokom, ki so v prometu sicer že lahko samostojni. 

Kot vsak prvi šolski dan bodo policisti in prostovoljci nudili pomoč na šolskih poteh, v okolici šol in vrtcev pa bodo te dni poostreno nadzirali cestni promet. 

Policisti vsem staršem, skrbnikom in rejnikom svetujejo ...

Starši naj čim več časa namenijo prometno-varnostni vzgoji otrok in naj to znanje z njimi obnavljajo celo leto. Sproti naj preverjajo otrokovo znanje o prometu. 

Otroci morajo imeti na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole spremstvo polnoletne osebe, razen če v šolo prihajajo v območju umirjenega prometa in v območju za pešce in če to dovolijo starši, skrbniki ali rejniki.

Pri prevozu otrok morajo biti zavarovani z varnostnimi pasovi oziroma se jih prevaža z uporabo ustreznih zadrževalnih sistemov. 

Vozniki, bodite posebno previdni!

Vozniki naj vozijo strpno in pazljivo, posebno pozornost pa naj namenjajo otrokom v prometu. Še posebno naj bodo pozorni v bližini vrtcev in šol. 

Parkirajo naj pravilno, saj lahko z nepravilno ustavitvijo ali parkiranjem ogrožajo tudi otroke. Mobilniki nevarno preusmerjajo pozornost, zato se naj vozniki izogibajo uporabi teh. 

Posebno pa naj bodo vozniki previdni, ko se peljejo mimo vozila, ki je posebej označeno za prevoz skupine otrok in ima vključene varnostne utripalke. 

Vozilom, ki vozijo v isti smeri kot vozilo, ki prevaža otroke, ni dovoljeno prehitevanje, vozniki, ki prihajajo iz nasprotne smeri pa morajo prilagoditi hitrost. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice