V opozicijski stranki SDS so predstavili novelo zakona, s katero bi ponovno uvedli splošno vojaško obveznost.

Na novinarski konferenci sta poslanec Žan Mahnič in predsednik odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS Aleš Hojs predstavila novelo zakona o vojaški dolžnosti, v kateri je predpisana vojaška obveznost, ki bi trajala pol leta, civilno služenje vojaškega roka pa eno leto. 

19-letniki obvezno v vojsko

Z zakonom bi tako moški postali vojaški obvezniki pri 17 letih, nabor bi se izvedel pri 18 letih in vojaški rok bi začeli služiti z dopolnitvijo 19 let. Študentje bi vojaško obveznost nastopili z zaključkom študija. V primeru sprejetja zakona bi ta začel veljati že letos s septembrom.

Mahnič je pojasnil, da je razlogov za ponovno uvedbo naborništva več, od odvračanja vojaških groženj, krepitve domoljubja in narodne zavesti do krepitve psihofizične pripravljenosti državljanov in navsezadnje zagotovitev dovolj številčne vojaške rezerva, poroča STA.

Bo zakon deležen podpore?

Mahnič meni, da je stanje v Slovenski vojski problematično in so zadnjih šest let z žalostjo gledali, kako je ta propadala. Ob tem je izpostavil pomanjkanje števila stalnih pripadnikov, ki ne zadošča več za obrambo Slovenije v primeru vojaškega napada in niti ne za učinkovito delo v miru, kot problem pa je še izpostavil, da državljani ne vejo rokovati z orožjem in ne poznajo osnovne vojaške tehnike, kar igra veliko vlogo v primeru oboroženega napada. 

Pri SDS ocenjujejo, da bi ob ponovni uvedbi vojaške obveznosti morali posodobiti nekatere zmogljivosti, 10 milijonov evrov bi predstavljali logistični stroški in 23 milijonov evrov kadrovski stroški.

Poslanec Mahnič meni, da idejo podpirajo tudi v drugih strankah, na primer v SNS in celo določene koalicijske stranke, pri čemer je izpostavil DeSUS in SAB. Prav tako naj bi bila ideji naklonjena javnost, saj naj bi jo po raziskavi agencije Parsifal podpiralo 70 odstotkov vprašanih, še poroča STA.
 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hojs (nepreverjen)

Ravno SDS je bila tista, ki si je v 2002 najbolj prizadevala za odpravo naborništva in profesionalno vojsko. Kak pihne veter, tak populistično oni... za skozlat.

Starejše novice