Fotografija je simbolična
Za preprečevanje oziroma zmanjšanje tveganja za hujši potek bolezni in posledično hospitalizacijo so poleg cepljenja, ki je še vedno najučinkovitejši ukrep, v Sloveniji na voljo tudi nekatera zdravila za zdravljenje covid-19.

Epidemija covid-19 je s pojavom seva omikron dobila nov zagon tudi v Sloveniji.

V zadnjem času zaznavamo izrazito povečano število novih okužb dnevno, kar bi se v naslednjih dneh lahko odrazilo tudi v številu hospitaliziranih in bolnikov na intenzivni terapiji.

V Sloveniji na voljo več zdravil

Pred hujšim potekom in posledično hospitalizacijo so v Sloveniji na voljo zdravila regkirona, ronapreve, xevudy, veklury in lagevrio, je razvidno iz spletne strani spletišča državne uprave.

Zdravilo regkirona je namenjeno odraslim bolnikom, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira najmanj v sedmih dneh od pojava simptomov bolezni covid-19.

Zdravilo ronapreve je namenjeno zdravljenju in preprečevanju bolezni pri bolnikih, starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kilogramov, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira v sedmih dneh od pojava simptomov bolezni covid-19, za preprečevanje bolezni pa se zdravilo aplicira čim prej po stiku ali pa vsake štiri tedne, v primeru, če posameznik ni izpostavljen okužbi.

Zdravilo xevudy je namenjeno odraslim bolnikom in mladostnikom, starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kilogramov, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira v petih dneh od pojava simptomov.

Zdravilo veklury je namenjeno zdravljenju bolezni pri odraslih in pri mladostnikih. Uporabi se lahko pri mladostnikih starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kilogramov s pljučnico, pri katerih je potrebno dodajanje kisika in pri zdravljenju odraslih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in imajo tveganje za napredovanje v hudo obliko covid-19. Zdravilo se konzumira čimprej, najkasneje sedem dni po pojavu simptomov.

Zdravilo lagevrio se uporablja pri odraslih bolnikih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira čimprej po diagnozi covid-19najkasneje v petih dneh od pojava simptomov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice