Preiskava Nacionalnega veterinarskega inštituta je pokazala, da na prisotnost visoko patogene aviarne influence oziroma ptičje gripe pri labodu. Potrjen je bil podtip H5N8, ki ni nevaren za ljudi.

Aviarna influenca je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so že februarja letos opozorili, da se je bolezen pojavila tudi na Poljskem, Slovaškem, Madžarskem in v Romuniji. 

Včeraj smo poročali o tem, da so ptičjo gripo odkrili tudi v neposredni bližini Slovenije, in sicer na Hrvaškem. Na farmi s 65.000 purani v občini Novigrad Podravski, južno od Koprivnice, so diagnosticirali aviarno influenco podtipa H5N8.

Prvi primer ptičje gripe so zdaj potrdili tudi pri labodu v Sloveniji. Poginjenega laboda so našli v občini Piran.

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce perutnine pozivajo, pozorno spremljajo zdravstveno stanje svojih živali in v primeru kakršnihkoli sprememb, kot so pogini, padec nesnosti, neješčnost, spremembe v obnašanju živali, nemudoma o tem obvestijo veterinarja.

Prvi primer ptičje gripe v Sloveniji so ugotovili pri labodu.

Bolezen se pojavlja tako pri prostoživečih pticah kot tistih v reji

Bolezen se prenaša s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki in okuženimi termično neobdelanimi proizvodi, kot so jajca in meso. Poleg tega se bolezen širi tudi s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem.

Pomemben vektor pri širjenju okužbe je tudi človek, opozarjajo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ta lahko virus širi s kontaminirano obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi.

Posledice pojava ptičje gripe v rejah perutnine so pokončanje in neškodljivo uničenje vse perutnine na okuženem gospodarstvu, pa tudi omejitve in prepovedi v prometu in trgovanju s perutnino, mesom in jajci.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

IMAM IDEJO ZAPRIMO VSE LJUDI V KLET DO LETA 2030, VSAKEGA V SVOJO CELICO, ČE KDO PRIDE IZ KLETI PA GA GESTAPO USTRELI NA LICU MESTA, PROBLEM REŠEN IN NE BO VEČ SMRTONOSNIH VIRUSOV NA SVETU, NASLEDNJI TEDEN PRIDE ŠE PRAČIJA GRIPA

Heh (nepreverjen)

Ti verjetno že pišeš vse te komentarje iz svoje celice.

In reply to by dd (nepreverjen)

božidar (nepreverjen)

a zato na PTUJU tak smrdi

Starejše novice