Danes se pomladili gozdove, saj je več kot 670 prostovoljcev zasadilo kar 10.000 gozdov. Pestro je bilo tudi na Pohorju, kjer so sodelovale tudi mariborske šole.

Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) je skupaj s partnerji projekta na petih lokacijah po Sloveniji izvedla že drugo prostovoljsko akcijo pogozdovanja v vetrolomu poškodovanih gozdov. V akciji je skupaj sodelovalo več kot 670 prostovoljcev.

Na Lovrencu na Pohorju je sadila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec z ekipo. »Takšne akcije so dober način za ozaveščanje o pomenu gozdov. Še posebej sem vesela, da se je akciji pogozdovanja združilo toliko različnih institucij in da tukaj vidimo takšno medgeneracijsko pestrost,« je zbrane nagovorila ministrica in izrazila željo, da bi tudi zasebni lastniki v čim večjem številu pristopili k obnovi poškodovanih gozdov.

Vseslovenska akcija pogozdovanja z naslovom »Pomladimo gozdove« se je pričela ob 9. uri na petih lokacijah po Sloveniji:

  • Lovrenc na Pohorju,
  • Kočevje,
  • Ravnik pri Logatcu,
  • Ravbarkomanda pri Postojni in
  • Koča Mladika pri Postojni.

Na površini okoli pet hektarjev gozdov so posadili skupno 10.000 sadik gozdnega drevja - smreke, macesna, bukve, češnje, hruške in lesnike.  

Pestro na Pohorju: pomagalo veliko mladih

Akcije se je udeležilo skupno več kot 670 prostovoljcev, kar je preseglo vsa pričakovanja. Še posebej so zadovoljni, da pri obnavljanju v ujmah poškodovanih gozdov sodeluje toliko mladih. Medtem ko so v Kočevju našteli preko sto katoliških skavtov in tabornikov in razred prvošolčkov, je v Logatcu pomagalo 30 študentov gozdarstva. V Postojni se je pridružil učiteljski zbor Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna.

Še bolj pestro je bilo na Lovrencu na Pohorju. Pogozdovanja sta se tam v okviru projekta Ekošola udeležili skupina učencev OŠ Lovrenc in dijakov Biotehniške šole Maribor. Kot lani so tudi letos na tej lokaciji pomagali dijaki in učitelji Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor ter Srednje šole Slovenj Gradec in Muta. Na vseh petih lokacijah se je pridružilo še veliko drugih različnih skupin prostovoljcev, tudi iz več slovenskih podjetij. 

Pomladimo in ohranimo gozdove 

Akcijo »Pomladimo gozdove 2019« so podprli Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavod za gozdove Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Zveza tabornikov Slovenije.

»Skrb za gozdove sodi med primere medgeneracijskega sodelovanja, zato smo se letos z akcijo »Pomladimo gozdove 2019« priključili tudi veliki vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe -  odpravimo diskriminacijo, katere glavni organizator je Slovenska filantropija. Namen letošnjega Dneva za spremembe pa je predvsem spodbujanje in širjenje sodelovanja.«

Letošnja udeležba, ki je presegla vsa naša pričakovanja, nas je utrdila v zavezi, da bo akcija pogozdovanja postala tradicionalna. Njen glavni cilj je javnost obveščati o pomenu ohranitve gozdov in narave. Do ponovne vzgoje kakovostnih gozdov, ki so zaradi podnebnih sprememb vedno bolj podvrženi naravnim ujmam, lahko pridemo samo ob sodelovanju gozdarske stroke, lastnikov gozdov in širše družbene skupnosti.

Poškodovanih okoli 65 odstotkov slovenskih gozdov

»Z obnovo poškodovanih gozdov ohranjamo tudi številne funkcije gozda, ki so ključnega pomena za naša življenja. Gozd ima poleg gospodarske namreč še vrsto drugih vlog, ki se kažejo v njegovem okoljskem, ekosistemskem, biotskem, kulturnem, zgodovinskem,  krajinskem in zdravstvenem pomenu,« je poudaril direktor SiDG Zlatko Ficko

Škoda, ki so jo naravne ujme v zadnjih petih letih povzročile v slovenskih gozdovih, je presegla 16 milijonov kubičnih metrov poškodovanih dreves. Prizadetih je bilo okoli 65 odstotkov slovenskih gozdov. Po naravni poti se bo obnovilo 95 odstotkov poškodovanih gozdov, na preostalih ogolelih površinah pa bo potrebna obnova s sadnjo.

Od žledoloma do danes je bilo posajenih okoli 600 hektarjev zasebnih in državnih gozdov z okoli 1,5 milijona sadik gozdnega drevja. V državnih gozdovih je v letošnjem predvidena  obnova s skupaj 850.000 sadikami, od tega se 650.000 sadik nanaša na obnovo po naravnih ujmah (260 hektarjev).

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Narcis (nepreverjen)

Pahor se ni prišel slikat ?????

LudiRudi (nepreverjen)

Imel je obveznosti na Instagramu in Twitterju !

In reply to by Narcis (nepreverjen)

LudiRudi (nepreverjen)

Žalostno je ,da na Pohorju kros motor-teroristi vedno znova in nekaznovano uničujejo vse kar smo ustvarili dobri ljudje ! To je žalostna zgodba .

Starejše novice