V okviru čezmejnega projekta se bo začela obnova Štupičeve vile v Zavrhu, znane predvsem po tem, da je tu nekoč preživljal počitnice general in pesnik Rudolf Maister.

Leta 1982 so se domačini lotili ureditve spominske sobe,posvečena generalu Rudolfu Maistru. Spominska soba, ki je dobila prostor na podstrešju Štupičeve vile, je odprla vrata 14. septembra 1986. Soba je bila zelo dobro obiskana in  je kljub razglasitvi sobe kot kulturni spomenik občine Lenart, bila v postopku denacionalizacije, katere predmet je bila Štupičeva vila, vrnjena potomcem. Spominska soba se je morala umakniti. Lani pa je občina objekt odkupila in jo namerava zdaj ustrezno urediti.

Po besedah Stanka Kranvogla iz Turističnega društva Rudolf Maister Vojanov iz Zavrha so se najprej lotili obnove strehe in stolpa, kmalu naj bi obnovili še fasado, dovozno cesto in notranjost vile, poroča STA.

Muzejska zbirka s poudarkom na Maistru

V njej naj bi v sodelovanju z zgodovinarji Alešem Arihom, Marjanom Tošem in Igorjem Zemljičem postavili muzejsko zbirko na temo zgodovine tega dela Slovenskih goric s poudarkom na Maistru (1874-1934). »Maistrovo zbirko bomo posodobili in zajeli še širši zgodovinski okvir,« je za STA pojasnil župan Lenarta Janez Kramberger.

Investicijo, katere končna vrednost še ni znana, vodi Občina Lenart v okviru dveletnega čezmejnega projekta Detox (Podeželsko razstrupljanje s spoznavanjem zakladov kulturne dediščine). Splošni cilj projekta je ohraniti etnološko dediščino podeželskega območja ter jo vključiti v čezmejni trajnostni turistični paket, še poroča STA.

Maister eden največjih Slovencev vseh časov

Njegova največja dejanja so vsekakor boj za slovensko severno mejo v obdobju 1918 in 1920. Njemu se lahko zahvalimo, da je Maribor danes slovenski, prav tako pa je zaslužen, da sta slovenska tudi Štajerska, Prekmurje in majhen del Koroške. Slednja bi po Maistrovih željah bila veliko večja.

Preberite še

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice