Foto: Bobo
Tudi letos bomo velikonočne praznike praznovali na prilagojen način. Verniki se bodo lahko obredov udeležili v cerkvah, a bodo morali pri tem upoštevati določene omejitve.

Največji krščanski praznik so lani duhovniki obhajali za zaprtimi vrati cerkva in kapelic. Velikonočno žegnanje smo tako spremljali le preko televizije, radia in spleta.

Slovenski škofje so zdaj izdali navodila za obhajanje bogoslužij v letošnjem velikem tednu. Velikonočni prazniki bodo že drugo leto zapored potekali na prilagojen način, a bodo lahko tokrat pri obredih navzoči verniki.

V Slovenski škofovski konferenci vernike vabijo, da se udeležijo bogoslužij v domači župniji. Pozivajo, da verniki spremljajo prenose bogoslužij le, če jim resne okoliščine onemogočajo udeležbo v cerkvi. 

Večerna bogoslužja bodo potekala ob 18.00, da se lahko verniki zaradi omejitve gibanja v miru vrnejo na svoj dom.

Na cvetno nedeljo k blagoslovu butar

Na cvetno nedeljo, ki bo letos 28. marca, bodo po katoliških cerkvah potekali blagoslovi vejic oljk in drugega zelenja. V cerkvi se lahko zbere tolikšno število oseb, da bo ena oseba ali družina na 30 kvadratnih metrov.

Ostali verniki so lahko zbrani pred cerkvijo, a je pomembno poudariti, da je na prostem lahko naenkrat zbranih največ deset oseb.

Duhovnik bo iz cerkve prišel z ministranti in blagoslovil cvetje in zelenje. Navodila narekujejo, da se opusti cerkveno petje. Po vstopu v cerkev, bo sledil še blagoslov butar vernikov v notranjosti cerkve.

Prilagojeno bo tudi bogoslužje na veliki četrtek. Pri sveti maši Gospodove večerje se bo opustil obred umivanja nog, medtem ko se na koncu maše Najsvetejše odnese v stranski oltar, kjer je lahko tudi krajše češčenje, ne da bi se verniki za češčenje posebej približali oltarju.

Pri čaščenju križa na veliki petek le duhovnik poljubi križ, verniki pa ga lahko počastijo s poklekom ali priklonom ali tako, da na svojem mestu v klopi nekaj časa molče klečijo.

Kako bo potekal blagoslov velikonočnih jedi?

Jutranji blagoslov ognja na veliko soboto bo opravljen po obredu. Škofje svetujejo, da verniki k ognju prihajajo posamezno, prižgejo »gobe« in se ob upoštevanju ukrepov vrnejo na svoje domove.

Duhovniki bodo letos blagoslovili velikonočna jedila. V cerkvi bo lahko ena oseba ali družina na 30 kvadratnih metrih. Duhovniki lahko blagoslov opravijo vsake pol ure, jedila lahko blagoslovijo tudi na prostem. Pri tem morajo navzoči nositi zaščitne maske in upoštevati medsebojno razdaljo. 

Na veliko noč lahko duhovniki opravijo štiri maše

Velikonočna vigilija se lahko obhaja po ustaljenem obredu, tako kot tudi obred vstajenja. 

Procesija okrog cerkve na veliko noč je dopustna le, če verniki nosijo maske in upoštevajo medsebojno razdaljo. Petje odpade, lahko pa med procesijo zvonijo zvonovi. 

Na veliko noč lahko duhovniki zaradi večjega števila vernikov obhajajo štiri maše.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice