Zaradi epidemije koronavirusa se je tudi versko življenje povsem spremenilo.

V skladu z izrednimi razmerami so tudi v Slovenski škofovski konferenci že 12. marca sprejeli navodila za preprečevanje širjenja koronavirusa. Tako so vsi verski obredi, birme in verouki do preklica odpovedani, duhovniki pa lahko mašujejo le v zaprtih cerkvah in kapelah. Nič drugače ne bo niti z največjim krščanskim praznikom, ki je tik pred vrati, z Veliko nočjo.

Na Veliko noč kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od smrtih, gre za premakljiv praznik, ki bo letos v nedeljo, 12. aprila. V okviru velikonočnih praznikov spadajo Cvetna nedelja, Veliki četrtek, Veliki petek, Velika sobota, Velikonočno ponedeljek in Bela nedelja. 

Žegnanje preko televizije

Tako bodo letošnji velikonočno prazniki potekali preko televizije, radia in spleta. Tradicionalni žegen oziroma blagoslov velikonočnih jedil na Veliko soboto bo potekal izključno v televizijskem prenosu iz mariborske stolnice, župniki in duhovniki pa bodo blagoslov jedil opravljali iz zaprtih cerkva za celotno škofijo. 

Na podoben način bodo potekale tudi velikonočne maše, v zaprtih župnijskih cerkvah brez udeležbe vernikov. Tam, kjer je to mogoče, pa bodo duhovniki poskrbeli za spletni prenos maše iz svoje cerkve. 

Glede darov pa škofje vabijo, da verniki po svojih zmožnostih darujejo svete maše in podprejo svoje duhovnike s prostovoljnimi darovi, ki jih lahko nakažejo na bančni račun župnije ali osebno izročijo po prenehanju epidemije.

Na navedeni povezavi si lahko pogledate seznam, kje bo možno spremljati svete maše preko spleta, radia in televizije.

Soboški škof je že 'online'

Za zagotovitev duhovne oskrbe vernikov se sicer nekateri škofje odločajo za precej moderen pristop, soboški škof Peter Štumpf je tako že dve nedelji zapored blagoslavljal celotno Škofijo Murska Sobota kar med vožnjo v neposrednem prenosu preko družbenega omrežja Facebook.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice