Smo tik pred božičnimi in novoletnimi prazniki, to je čas, ko se pretirano ne posvečamo temu, kaj dajemo v naša telesa, kar posledično vodi v prenajedanje in zaužitje prevelikih količin alkohola.

Praznično vzdušje velikokrat vodi v prenajedanje s hrano, bogato s sladkorjem, z nasičenimi maščobami, s soljo in v prevelike količine popitega alkohola. Obilica nezdrave hrane in pijače zelo obremenjuje telo. Poleg tega ima praznična hrana veliko energije in malo vlaknin.

Taka živila ne dajo občutka sitosti in jih moramo pojesti v večjih količinah, čeprav smo že vnesli več kot dovolj dnevne energije, opozarjajo na Lekarniški zbornici Slovenije.

Jemo in ne vemo, kdaj imamo dovolj

»Pri prenajedanju zaužijemo s hrano več energije, kot je bomo porabili, kar vodi v povečanje telesne teže, krče, napihnjenost in slabo počutje. Kljub temu da se sliši preprosto, sitosti med procesom hranjenja z visoko kalorično hrano velikokrat sploh ne zaznamo. Še posebej v prazničnem času, ko imamo okoli sebe veliko vzpodbudnih dejavnikov, ki vodijo v prenajedanje, kot je pogovor s prijatelji, slastna, a mastna hrana, vpliv alkohola in dobro vzdušje. Posebej bi opozorila na negativne posledice medsebojnega delovanja zdravil in alkohola,« je pojasnila Darja Potočnik Benčič, predsednica Sekcije javnih lekarniških zavodov pri Lekarniški zbornici Slovenije.

Vzemite si čas za zdrave obroke

Med prazniki je tveganje za preobremenitev želodca in jeter še toliko večje. Decembrske pregrehe lahko poslabšajo tudi stanje številnih drugih, predvsem kroničnih, bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja in bolezni pljuč.

»Zato tudi v prazničnih dneh svetujemo zmernost tako pri hrani kot tudi pri pijači. Tudi zdravi obroki so lahko dobri, včasih zahtevajo le nekaj več časa za pripravo,« še svetuje predsednica Sekcije javnih lekarniških zavodov pri Lekarniški zbornici Slovenije.

Pomembno je tudi, da se zavedamo, da smo med prazniki pojedli nekoliko več in se nato v naslednjih dneh spet vrnemo v svoj običajni ritem prehranjevanja ter nasploh več pozornosti namenimo zdravemu življenjskemu slogu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice