Marjan Dora je v tokratni nedeljski pogovorni oddaji gostil izjemnega nogometaša in trenerja Anteja Šimundžo, ki z Muro dosega odlične rezultate.

Ante Šimundža je z dušo in srcem rasel v Mariboru, sedaj pa svoje bogato športno znanje, ki si ga je pridobival tudi v tujini, kot trener predaja soboškim igralcem.

Svojo nogometno kariero, igralsko in tudi trenersko, je namreč začel v Nogometne klubu Mariboru, trenutno pa je že tretjič trener v Murski Soboti, kjer z dinamično napadalno igro kot ekipa poskušajo razmišljati zelo evropsko in tekmovalno.

Za Muro želi dati svoj maksimum

V srcu je še vedno Viola, pa na igrišču proti Mariboru ni prisotnih nobenih čustev, pravi. 

»Pred drugimi tekmami, seveda, normalno v srcu razmišljam o svojem klubu. Želim si, da Maribor zmaga. Po drugi strani, ko pa igramo proti Mariboru, pa je zadeva popolnoma drugačna. Sem na strani Mure. Želim biti čim višje z Muro, želim dati svoj maksimum, in tu jaz nimam nobenih čustev,« komentira.

Bil v tujini, ko to še ni bilo tako lahko

Da pa je Ante sploh prišel tako daleč, sta nanj močno vplivala Marijan Bloudek z začetnim profesionalizmom, psihološkim pristopom in tekmovalnim razmišljanjem in Branko Elsner, ki je Šimundžo prvi odpeljal v tujino. Leta 1997 je tako kot nogometaš odšel na Japonsko, od tam pa v Švico in na Švedsko. 

»Takrat je bilo dosti dosti težje priti v te klube in enostavno smo bili mi nekakšni pionirji za svojo državo, sedaj pa smo že kar prepoznavni,« pravi.

Recept za dobrega nogometaša je po mnenju Šimundže tudi izjemna inteligenca. Funkcioniranje izven nogometa, dojemanje vseh stvari, pa tudi sprejemanje odgovornosti in pritiska, po njegovem mnenju, ni enostavno za vsakega. 

In v čem je nogomet tako poseben? Je en najbolj povezujočih športov, ki zelo čustveno vpliva na mase ljudi. »Nisem prepričan, da kateri drugi šport lahko vzbudi toliko čustev pri navijačih kot lahko nogomet. Lahko pa je tudi nevaren, predvsem pri izražanju negativizma,« moč nogometa opiše Šimundža.

In čeprav je njegova ekipa v dobri formi, se otepajo ideje, da bi Mura že to sezono postala slovenski prvak. 

Zanimiv pogovor si oglejte v posnetku.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice