Jernej Završnik, direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, pojasnjuje, da stroka ne ve, ali se bo drugi val zgodil v obliki ene velike epidemije ali se bodo pojavljala posamezna žarišča.

»Modeli izhoda iz te krize so štirje. Če bi še štiri tedne vztrajali v karanteni, bi imeli možnost, da bi cela država bila koronaprosto ozemlje. Tako ugodno epidemiološko situacijo so imele še Slovaška, Slovenija, Črna Gora, Hrvaška in Bolgarija,« pravi direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik o spopadanju s koronavirusom.

»Na žalost ni šlo in zato prehajamo v druge tri faze. Druga faza je, da živimo z epidemijo. Ta virus namreč ne bo izginil in morali se bomo naučiti sobivati s tem virusom,« še poudari Završnik in doda, da je tukaj več možnosti:

»Tretja možnost nadzora epidemije je takšna, da tako, kot smo zdaj zapirali vse stvari in jih ponovno odpiramo, ob ponovnem izbruhu zapiramo le lokalno.«

Bomo zakonsko uredili pravico, da lahko zbolimo vsi?

Završnik ob tem ponudi še eno možnost: »Četrta možnost pa je, da zakonsko uredimo pravico, da vsak zboli.« To direktor mariborskega zdravstvenega doma pojasni z naslednjo prispodobo ...

»Osem milijonov ljudi vsako leto umre zaradi neposrednih posledic kajenja. Sama industrija tobaka na svetu je vredna kar 814 milijard evrov. In ne glede na to, da vemo, da je to nevarno, ljudje kupujejo cigarete. To je prosta izbira, ki je zakonsko urejena, to pomeni, da ne smemo kaditi v zaprtih prostorih, na škatlicah piše, da je to smrtno …«

»V tem smislu pa bo potrebno urediti naše sobivanje s tem virusom. Če bo torej nekdo vedel, da je okužen, bo primerno, da si nadane masko,« nadaljuje.

»Maribor ima veliko priložnost, ker imamo izjemno dobre rezultate, mislim, da smo prvi del izjemno dobro oddelali. Vsi pa se bojimo, kaj bo v nadaljevanju,« še napoveduje zdravnik.

Izkušnje pandemij in epidemij iz preteklosti kažejo, da so bili ponekod »drugi vali neprimerno bolj smrtonosni, kot pa prvi vali.« Završnik je pojasnil, da se zaradi tega stroka drugega vala še posebej boji.

To so pozitivne izkušnje koronaepidemij

»Pri koronavirusu imamo izkušnjo z epidemijo sarsa iz leta 2002, mersa iz leta 2012, po tem pa so bili še štirje virusi koronavirusa, ki so med tem krožili, niso pa povzročili epidemije,« pojasni direktor zdravstvenega doma.

Sars in mers sta trajala šest oziroma devet mesecev in kažeta tudi pozitivne izkušnje koronaepidemij – resnega drugega vala namreč skoraj ni bilo, je še pojasnil direktor mariborskega zdravstvenega doma.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Myspace angle shot (nepreverjen)

" »V tem smislu pa bo potrebno urediti naše sobivanje s tem virusom. Če bo torej nekdo vedel, da je okužen, bo primerno, da si nadane masko,« nadaljuje. "

Kaki bullshit. Za kadilce se je odredilo, da ne smejo kaditi v zaprtih javnih prostorih in pa določenih drugih javnih prostorih, kot so naprimer avtobusna postajališča. To ni enako, da okuženemu rečeš, naj si nadane masko. Primerno bi bilo, da bi bil izoliran kajti drugi se ne strinjajo s tem, da dobijo Corono od njega na javnem prostoru, kjer se morajo zadrževati blizu njega.

Starejše novice