Svetovni splet nam nudi brezmejne možnosti povezovanja. A velikokrat prinaša tudi svojevrstne nevarnosti, predvsem na področju varovanja podatkov, ki je z nedavnim škandalom družbenega omrežja Facebook postalo še posebej aktualna tema.

Kolegi s TV IDEA so se pogovarjali z Benjaminom Lesjakom, strokovnjakom za varno rabo interneta. V oddaji Aktualno je Lesjak med drugim spregovoril o Splošni uredbi Evropske unije o varstvu podatkov, ki s 25. majem stopa v veljavo tudi pri nas. 

Kaj se dogaja z našimi podatki?

Kot pojasnjujejo pri Europe Direct Pomurje, iz uredbe pravzaprav izhajajo konkretne pravice državljanov Evropske unije s področja zbiranja in ravnanja s podatki, kot so pravica do seznanitve, pravica do izbrisa in pravica do vpogleda.

Trgovci na primer podatkov o nakupovalnih navadah, pridobljenih bodisi znotraj družbenih omrežij bodisi kako drugače, ne bodo smeli uporabljati kar tako, razlaga Lesjak. Potrošnike, državljane Evropske unije bodo morali o svojih dejavnostih jasno obvestiti.

 »Po mojih izkušnjah, kot spremljam dogajanje, je Evropska unija na tem mestu dala jasen signal celotnemu svetu, da obdelava osebnih podatkov ni nek mačji kašelj oziroma ni nekaj obrobnega, nekaj takega, kar bi lahko vsakdo obdeloval in uporabljal, zgolj zaradi tega, ker ti podatki preprosto obstajajo,« razmišlja strokovnjak za varno rabo interneta.

V prihodnje bomo torej lahko zahtevali, da nam podjetje posreduje izpisek naših osebnih podatkov in tudi navede, kako oziroma v kakšen namen jih uporablja. 

Do določene mere smo pravico do tega potrošniki imeli že zdaj, a z novo uredbo bodo stvari bistveno preglednejše. Določena vprašanja, predvsem na področju brezplačnosti, načina ter pogostosti dostopa, medtem ostajajo še odprta. 

Podjetja pred novim izzivom

Kot ugotavlja Lesjak, pa podjetja na uredbo, ki prihaja s koncem maja, še niso povsem pripravljena. 

»Je pa to, kot sem povedal, jasen signal – kot protiutež recimo Združenim državam Amerike ali pa Kitajski na drugi strani, ki osebne podatke opredeljujejo na drugačen način, bolj kot potrošniško pravico, ne pa človeško pravico, kot je to opredeljeno v Evropi.«

V primeru, da vam v podjetju izpiska ne bodo pripravljeni posredovati, se lahko seveda pritožite oziroma zadevo prijavite nadzornemu organu, pri nas bo to po vsej verjetnosti informacijski pooblaščenec.

V zanimivi oddaji je Lesjak spregovoril še o marsičem zanimivem, tudi o spornem profiliranju uporabnikov družbenih omrežij, celoten pogovor pa si lahko zdaj sami ogledate v priloženem video posnetku.

O varnosti na spletu – tudi na spletu

Na informacijski točki Europe Direct Pomurje medtem poudarjajo, da se mladi uporabniki ali njihovi starši oziroma učitelji z morebitnimi vprašanji s področja varnosti na spletu lahko vedno obrnejo na naslov Safe.si.

»Safe.si od leta 2005 deluje kot nacionalna točka osveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav, njihove aktivnosti pa so namenjene otrokom, mladostnikom, staršem in strokovnim delavcem, kot so učitelji ter socialni in mladinski delavci,« pojasnjujejo pri Europe Direct Pomurje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice