Milanka Mladenovič je ena izmed mnogih posameznikov, ki jih je življenje na neki točki postavilo na preizkušnjo, a jim hkrati ponudilo izjemno priložnost, na katero še v sanjah niso upali pomisliti.

Milanka Mladenovič je ena izmed mnogih posameznikov, ki jih je življenje postavilo na preizkušnjo, a jim hkrati ponudilo izjemno priložnost, na katero še v sanjah niso upali pomisliti. Po zdravstvenih zapletih in obdobjih brezposelnosti je Milanka naposled našla svojo srečo v paragledališču, ki deluje v Mariboru in Pomurju. 

Ponujena nam je priložnost, da razvijamo svoje skrite talente in potenciale

Igra in kreiranje lutk je tisto, kar jo izpopolnjuje in ji riše nasmeh na obraz. Pestro delovno okolje Milanki in drugim zaposlenim omogoča svobodo na področju izražanja in ustvarjanja pa tudi način za razvijanje skritih talentov. Kot pravi Milanka, so s sodelavci samouki, in da je vse, kar je mogoče videti v predstavi plod njihovega lastnega dela.   

»V svojem otroštvu sem imela premalo časa za igro in nekje v sebi najdem tistega otroka, ki se še vedno rad igra,« pravi Milanka. 

Prvo lutkovno paragledališče Zvitorepec v Sloveniji zaposluje invalide

Zaslugo za nastanek prvega paragledališča v Sloveniji gre pripisati prijavitelju projekta Zvitorepec, podjetju RAZVOJ Maribor, neprofitnemu zavodu za razvoj podjetniških idej invalidov, ki je vzpostavilo medgeneracijsko multikulturno-produkcijsko središče v Mariboru in Pomurju, ki invalidom in drugim ranljivim družbenim skupinam omogoča vključevanje v socialno-kulturno okolje, aktivno sodelovanje pri organizaciji in izvedbi kulturnih prireditev ter delo in zaposlitev invalidov in drugih v produkcijskih delavnicah.

Poustvarjanje vsebin stripovske legende Mikija Mustra

Projekt snujejo na zapuščini pionirja slovenskega stripa Mikija Mustra, ki je pred pred 64 leti ustvaril lik Zvitorepca in drugih znanih stripovskih junakov, umešča se v kulturno okolje stripovskega ustvarjanja, saj je eno od njegovih poslanstev tudi uveljavitev Mustrovih stripovskih predlog kot prepoznavne slovenske blagovne znamke.

V okviru projekta Zvitorepec so že nastali številni avtorski projekti, med drugim Dogodivščine Trdonje, Zvitorepca in Lakotnika: Modri kralj Inus, Časovni stroj, Sadno-zelenjavni raj in najnovejši projekt Kozlovska sodba. Pripravljajo tudi številne delavnice, katerih vsebina je razdeljena na risanje in oblikovanje stripovskih figur, izdelovanje lutk in scenografije, nastajanje animiranih filmov, in snovanje ter igranje lutkovnih predstav. 

Na čelu podjetja s čutom je človek z veliko začetnico

Pod okriljem Miodraga Petrovića zaposleni čutijo pripadnost do podjetja. S svojim socialnim čutom želi Miodrag med zaposlenimi zakoreniniti enotnost in naklonjenost, meni Milanka in doda, da gre za človeka z veliko začetnico. »Bolj verjame v nas, kot mi sami v sebe in nas vztrajno vzpodbuja,« nam zaupa.

Svojo zaposlitev zelo ceni in meni, da ima vsak, ki ima kaj za pokazati, možnost, da to naredi tukaj.

Kljub temu da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljivih dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike.

Tisti, ki te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos. Dom Danice Vogrinec Maribor je najboljši dom za starejše v Evropi, tudi s pomočjo sredstev  Kohezijskega sklada in Evropskega socialnega sklada.

Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe« v okviru katerega bomo v prihodnjem obdobju predstavljali zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.

Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na tem naslovu.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice