Do 10. ure skupno 48 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v soboto do danes do 10. ure prejela 48 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. 

Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava 12 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve.

Največ obravnavanih zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na družbenih omrežjih, sledi pošiljanje sporočil SMS in e-poštnih sporočil.

Največ obravnavanih prijav so prejeli iz obalno-kraške in osrednjeslovenske regije.

Za preostalih 36 obvestil je bilo ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka.

Do kdaj traja?

Pred današnjimi lokalnimi volitvami, na katerih volivci izbirajo nove župane in člane občinskih svetov, se je v soboto opolnoči uradno zaključila volilna kampanja, veljati je začel volilni molk, ki ga je treba spoštovati še danes, do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi.

V tem času je nagovarjanje volivcev prepovedano.

Kršitelje čaka zajetna kazen

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Prijave domnevnih kršitev volilnega molka je Operativno-komunikacijski center Generalne policijske uprave sprejemal danes od polnoči do 7. ure, od 7. do 19. ure pa jih sprejema dežurna služba Inšpektorata Republike Slovenije za notranje zadeve, in sicer na telefonski številki 080 21 13.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vlado Slamomlatov (nepreverjen)

Odkar je "svoboda", hočejo, da smo kar tiho.

Surfeiter (nepreverjen)

boli me kurec za volilni molk
Meni nihče ne more preprečiti da povem svoje mnenje
To je moja ustavna pravica
Isto pa trdi tudi deklaracija o človekovih pravicah
Po tem takem je volilni molk proti ustavna zadeva
in v času naše drage Yugoslavije
smo protiustavne elemente postavljali pred zid
Živel tovariš Tito
Živel Edvard Kardelj
Živel Stane Dolanc

Starejše novice