Bodite odgovorni vozniki! Policisti bodo od 6. do 15. novembra 2020 poostreno nadzirali vaše psihofizično stanje.

Začenja se preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu.

Od 6. do 15. novembra bodo policisti po vsej Sloveniji izvajali poostrene nadzore psihofizičnega stanja voznikov. Preverjali bodo vožnjo pod vplivom alkohola, poleg tega pa bodo možje v modrem izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Zloraba alkohola je namreč tudi letos v prometu botrovala vsaki tretji smrtni žrtvi na slovenskih cestah in mnogim poškodbam. V 1191 nesrečah, ki so se zgodile v prvih desetih mesecih in so bile povzročene pod vplivom alkohola, je umrlo 27 oseb, 108 je bilo hudo in 418 lažje telesno poškodovanih. 

»To znova dokazuje, da alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu in je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč. Agencija in policija zato vnovič pozivata k ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi,« sporočajo slovenski policisti.

Trend alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča

V času prvega vala epidemije koronavirusa so slovenski policisti zaznali trend povečanja števila alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Tako je bilo letos pod vplivom alkohola 13,5 odstotka povzročiteljev prometnih nesreč, v enakem obdobju lani jih je bilo 9,5 odstotka. 

V času od 19. oktobra, ko je bila drugič razglašena epidemija, do 3. novembra, so alkoholizirani udeleženci povzročili 33 prometnih nesreč, s povprečno stopnjo 1,30 promila alkohola v krvi. Dve osebi sta bili hudo telesno poškodovani, sedem pa jih je utrpelo lažje telesne poškodbe.

Izmed vseh 78. preminulih posameznikov, ki so letos umrli v prometnih nesrečah, je kar 27 oseb izgubilo življenje zaradi alkoholiziranega povzročitelja. Tudi alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bilo 27, od tega jih je 22 umrlo v nesreči, ki so jo povzročili.

»Vožnja pod vplivom alkohola pomeni neodgovorno izpostavljanje sebe in drugih tveganjem za najhujše posledice,« še poudarjajo slovenski policisti.

Tudi policisti Policijske uprave Maribor bodo z namenom zmanjšanja problematike alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu in s tem zagotavljanja ugodnejših prometno-varnostnih razmer, v soboto, 14. novembra, med 16. in 23. uro, izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov po metodologiji PROMIL.

Na območju Policijske uprave Maribor je vožnja pod vplivom alkohola še vedno eden izmed ključnih dejavnikov prometnih nesreč, saj se je delež alkoholiziranih povzročiteljev v obdobju od januarja do oktobra 2020 povečal in znaša 9,7 odstotka.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kaj pa (nepreverjen)

In kaj bodo počeli od 15. Novembra do naslednjega martinovanja . Surfali po internetu in pisali twite .

eci pec (nepreverjen)

kaj kurac ne prepovejo ta prokleti akohol, ki dela neštetokrat več problemov kot travica. in naj preverjajo stare ljudi koliko jih vozi pod vplivom pomirjeval. ne pa da prežijo le na mlade in stare narko znance (oni imajo itak več v glavi da ne vozijo). da pa se da pod vplivom tudi trdih drog v bistvu še lepše voziti kot trezen, pa je tudi dejstvo. seveda če ne pretiravaš.

Starejše novice