Okužbe s koronavirusom so potrjene že v dveh tretjinah domov za starejše. Trenutno je aktivno okuženih 748 stanovalcev v socialnozdravstvenih zavodih od skupno 19.000 stanovalcev.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nuška Čakš Jager, Mateja Logar z ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so ob 7202 testih potrdili 2488 novih okužb, delež pozitivnih je pri tem 34,55-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 660 pacientov, 109 pacientov je na intenzivni enoti. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 47 oseb, osem oseb pa je zaradi bolezni umrlo, podatki o umrlih v domovih za starejše še zaenkrat niso znani.

Največ okužb so v zadnjem dnevu potrdili v Ljubljani, in sicer 337 novih primerov, v Mariboru so potrdili kar 79 okužb, najhuje je na Gorenjskem, kjer je bilo včeraj potrjenih petina vseh okužb.

Stanje v slovenskih bolnišnicah zelo resno

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 163 bolnikov s koronavirusom, še 35 bolnikov se zdravi na enoti za intenzivno terapijo, 30 na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter pet pacientov na novo odprtih posteljah ginekološke klinike.

Mateja Logar z ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pravi, da je število postelj v Sloveniji zelo problematično, trenutno so namreč vse postelje za intenzivno nego namreč zasedene.

Problem je tudi v kadrovski podhranjenosti, saj oskrba bolnikov na intenzivni negi zahteva delo osebja 24 ur na dan. Kljub temu ima klinični center v Ljubljani izdelan plan odpiranja dodatnih postelj tako na navadnem kot na intenzivnem oddelku, število postelj bi se tako lahko dnevno povečevalo.

»Res opozarjam na to, da je stanje v bolnišnicah resno, da so zmogljivosti kadra tiste, ki omejujejo dodatno nameščanje bolnikov. V tem obdobju bo potrebno tudi na tem področju biti zelo iznajdljiv. Epidemijo moramo zato čim prej ustaviti,« pravi Logarjeva in dodaja, da je pri koronavirusu največji problem ta, da so hospitalizacije na navadnem in intenzivnem oddelku zelo dolge.

V Sloveniji najbolj ogrožena Gorenjska regija

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nuška Čakš Jager je predstavila stanje koronavirusa v svetu in pri nas. Število primerov se po svetu zelo širi, tudi v Evropi intenzivnost primerov narašča.

V Evropi smo do 28. oktobra zabeležili več kot šest milijonov potrjenih primerov, največ v Španiji, Franciji in Veliki Britaniji.

Podoben porast okužb s koronavirusom je viden tudi v Sloveniji. Glede na statistične regije je pri nas najbolj prizadeta Gorenjska regija, poleg nje še Koroška in Osrednjeslovenska. Po starostni skupini še vedno sledimo največjemu porastu števila okužb v starostni skupini med 35 in 45 let, kjer je v vseh starostnih skupinah okuženih več žensk kot moških.

Preobremenjenost epidemioloških služb

Tudi epidemiološke službe so pri nas zelo obremenjene, kjer pa Čakš Jagrova poudarja, da kljub ostrim razmeram epidemiologi ne zmanjšujejo obsega svojih zadolžitev, te le morda nekoliko modificirajo.

Njihove glavne naloge so aktivno spremljanje podatkov in njihovo analiziranje, pri tem predvidevajo ocene tveganja v državi, poleg tega svetujejo zdravstvenim delavcem in jim nudijo strokovno podporo, obveščajo javnost, opravljajo tudi delo v centrih za anketiranje, kjer epidemiologi med pogovori z ljudmi večkrat zaznajo njihovo stisko in jim morajo celo zagotoviti nujno medicinsko pomoč.

Zaradi preobremenjenosti epidemiologov so zato nekatere naloge nekoliko zapoznele. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so zato prav iz tega razloga objavili navodila za tiste, ki so bili izpostavljeni okužbi z novim koronavirusom oziroma so jim okužbo potrdili.

Trenutno okuženih 748 stanovalcev

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se je v svoji predstavitvi osredotočil na stanje v socialnozdravstvenih zavodih v Sloveniji. Izpostavil je, da je trenutno število aktivno okuženih v teh zavodih 748 stanovalcev od skupno 19.000 stanovalcev v 102 domovih za starejše v Sloveniji.

Trenutno so okužbe potrjene že v dveh tretjinah domov za starejše. Velika večina domov, naj bi po besedah ministra, okužbe zelo hitro omejile.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bubano (nepreverjen)

Kar na stadion jih postavite, teh imamo dovolj, saj smo zadnjih 30 let vlozili ogromno v nogomet.

Haja (nepreverjen)

Če bi bili bifeju odprti bi bilo pa več moških!

Starejše novice