Študentska organizacija Slovenije je v luči visokega števila okužb ter velikega deleža študentov in visokošolskega osebja, ki so v karanteni, pozvala k bolj fleksibilnemu opravljanju izpitnih obveznosti v prihajajočem izpitnem obdobju.

Študentska organizacija Slovenije opozarja, da epidemija covida-19 dosega nov, doslej nepredstavljiv vrhunec.

»Število pozitivnih na koronavirus vsakodnevno presega 5000, še bolj pa narašča število posameznikov v karanteni zaradi tveganega stika z okuženimi. V četrtek je bilo tako v karanteni že več kot 40.000 učencev in dijakov, kar je 15 odstotkov vseh učencev in dijakov,« poudarja študentska organizacija.

Kljub temu, da v visokem šolstvu študenti istega letnika študijskega programa niso razumljeni kot 'mehurček' in niso avtomatično v karanteni ob okužbi enega od njih, je po podatkih število novookuženih v prvem tednu tega leta najbolj poraslo prav v starostni skupini od 15 do 24 let.

Tako v Študentski organizaciji Slovenije opozarjajo, da je v omenjeni skupini okuženih preko 2700 posameznikov na 100.000 prebivalcev, v drugih starostnih skupinah pa manj kot 2000.

Študenti za prilagoditev opravljanja izpitov

Ob začetku zimskega izpitnega obdobja se po navedbah Študentska organizacija Slovenije pričakuje, da bo v prihajajočem mesecu število okuženih visokošolskih učiteljev ter študentov še naprej naraščalo, še v večjem številu pa bo naraščalo število visokošolskih učiteljev ter študentov v karanteni.

Število odsotnih članov visokošolske skupnosti onemogoča običajno izvajanje izpitnih obveznosti, zato študenti pozivajo vse višje in visokošolske zavode, da opravljanje izpitov temu prilagodijo.

Predlog opravljanja izpitov ali kolokvijev na daljavo

Tako predlagajo, da se za študente, ki so zboleli za covidom-19 ali pa so zaradi tesnega stika z okuženo osebo v karanteni, omogoči opravljanje izpita ali kolokvija na daljavo ali pa se jim dodeli vsaj dodatni izpitni rok še v tem izpitnem obdobju, so zapisali v Študentski organizaciji Slovenije.

Ponovno pa pozivajo tudi, da visokošolsko osebje prisluhne študentom, ki se zaradi bolezni ali stika z okuženo osebo znajdejo v stiski pri opravljanju študijskih obveznosti.

»Študenti želijo študij zaključiti v čim krajšem roku, ob časovnih omejitvah, ki jih poleg obširnih študijskih obveznostih dodatno prinaša epidemija, pa pričakujejo več fleksibilnosti tako pri izvajanju predavanj in vaj, kot tudi izpitnih obveznosti,« še dodajajo v organizaciji.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Pa kje kvazi strokovnjaki vidijo problem, če večje število ljudi šmrka, kašlja in nima večjih težav? Če nebi gušili in testirali vse živo naokoli ne bi bilo nobenih napetosti! Od nekdaj obstajajo prehladi, viroze, pljučnice! Samo kapitalistični interesi so v tej zgodbi a nobenega sramu vpletenih. Le kdo je vzgajal to nadlogo?!

Kaco (nepreverjen)

Virus bo pri naslednji mutaciji ki bo v kratkem dobesedno izzvenel. Ti pokvarjenci si želijo da se jim nekaj resnega pripeti. Sem slišal da so Štruklja nabili na steno čeprav je on še najmanj kriv pri tej razširjeni lopovščini.

In reply to by SLO (nepreverjen)

Franc s Piramide

Študentje nimajo kaj zahtevati, o tem bo odločala univerza. Če jim bo bodo to ustregli, bodo naslednjič zahtevali diplomo že ob vpisu. Marš, lenobe, študirajte tako kot je treba!

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Se strinjam!

In reply to by Franc s Piramide

Surfeiter (nepreverjen)

A doma bi izpite delali? ... sedaj bom tvegal plaz kritik, pa saj sem že vajen ... nimam nič oz. ne bi imel nič proti, da izpite švinglate od doma, če ... veste, sistem bo sam poskrbel za tiste pametne in drugače sposobne, ti bodo uspešni v svojih poklicih, z njimi tiho bogateli in se držali ter brigali po svoje in zase v bistvu pa postali lastniki pol Slovenije. Jebi ga, ne moremo biti vsi pametni (ne vem zakaj sem v tem trenutku pomislil na Kanglerja) ... bolj me skrbijo nesposobni, neumni ter indolentni pozerji-študentje, ti otročki kvazi elite, ki ne vedo niti tega, da je treba študirati, znanje pokazati in dokazati, kaj šele, da bi vedeli iz glave, koliko je kvadratni koren iz ena (v glavo mi pade mali Šiptar Nemec)! ... ti me skrbijo, ti bodo sedeli po državnih firmah in agencijah za vse živo in mrtvo, v državnem zboru in mestnih svetih, ti bodo hoteli biti župani in županje (tokrat sem pomislil na ono kelnerco Melito Petelin), ti bodo sedeli na public relation omizjih strankarskih kolegov iz državne in komercialne televizije ter nam solili pamet, kakor sedaj to počnejo njihovi starši, dedki in babice (pred očmi v sekundi Kresal, nuna Žabot, Košir, Mlakar in ostale odslužene cure z operiranimi mindžami) .... .... ... jih, se prepoznate? ... meni ni vseeno, je vam? Ne delajte se norca!

Rival (nepreverjen)

Daj Zagorec nehaj.

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Cvekar ... reče in napiše se Zagorac ... če bi seveda rad poudaril pomen besede in ne spoštoval pravopisa ... kaj je cvekar?, si se prepoznal v pisanju ... ti niti v komisiji za svinjske prdece ne boš ... veš zakaj ne? ... ker izpitov na daljavo ne bo in ti ne boš diplomiral, boš v Lidlu paradajze glancal ...

In reply to by Rival (nepreverjen)

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Študentska organizacija so največji lopovi in oderuhi, vse možno zahtevajo, grebejo državni denar ... Izpiti od doma? Pa to še svet ni videl! To se nam bodo vsi smejali. Spet prvi v svetu po budalaščinah. Smo že tako znani po "večnih štidentih", ki še pri 30ih študira in zivi pri mamici... Delat se spravite,če niste za knjige. Ni vsak za vse!

Starejše novice