V okviru projekta City Cooperation II – City Branding so v Lenartu potekale aktivnost pod geslom LEN-ART VABI V LENART.

Številni kulturni dogodki so prispevali k oživitvi urbanega središča Lenarta in pritegnili številno občinstvo. LEN-ART je bil zabaven, živahen, poživljajoč in sproščujoč, z namenom oživljanja mesta. Obiskovalce je družila pozitivna energija in dobra volja, uživali so ob različnih dogodkih, glasbi, plesu in predstavah. 

LEN-ART – zaščitni znak lenarškega poletja

Prireditve LEN-ART so uspešno razgibale in popestrile lenarško poletno dogajanje. LEN-ART je postal zaščitni znak lenarškega poletja. Program je bil domač in svetovljanski, omamno zveneč, prijetno dišeč, otroško razigran, poln sveže energije, s pridihom nostalgije, odkril je malo znane kulture in širil obzorja. 

Domači in tuji umetniki pričarali pozitivno vzdušje

Poskrbljeno je bilo za smeh, zabavo, užitke ob glasbi, udarne rock ritme, otroške prireditve in stik s tujimi kulturami. Ljudje so LEN-ART osvojili, prireditve so bile množično obiskane, vzdušje je bilo pozitivno, dolgi aplavzi, vzkliki navdušenja, dvorana je bila včasih premajhna za številne obiskovalce. 

Nastopali so  domači in tuji izvajalci, znana imena slovenske kulturne scene. Gostili so tudi umetnike iz Ukrajine in Mehike, poslušali afriško glasbo in domačinom približali neznane ali le malo znane kulture.

Lenart kot kulturna prestolnica Slovenskih goric

Prireditev se je udeležilo veliko obiskovalcev iz širšega območja Slovenskih goric, ogledalo si jih je več kot 4000 ljudi. Zvrstilo se je 26 kulturnih dogodkov, kar je prispevalo k oživitvi mestnega jedra Lenarta in mestnega parka. Povečala se je kulturna ponudba, Lenart je postal osrednje mesto kulture v Slovenskih goricah, kar pripeva k boljši kulturni ponudbi in višji dostopnosti kulturnih dobrin za lokalno prebivalstvo.  

Ustvarjena je bila prijaznejša podoba Lenarta, zlasti v poletnih mesecih, ki so veljali za obdobje »kulturnega mrtvila«. Komedije, opera, glasba- rock, afriški ritmi, acapella petje, uglasbena poezija, muzikal, otroški dogodki  - delavnice, knjižnica pod kostanji, in še marsikaj, je dalo ljudem in mestu novo energijo.

City Cooperation prispeva k promociji in prepoznavnosti Lenarta in Slovenskih goric. Poleg gospodarske razvitosti območja je pomemben tudi kulturni razvoj in »duhovna« ponudba kraja. Poletne prireditve LEN-ART in City Cooperation k temu prav gotovo prispevajo.

Tudi v adventnem času pripravljajo v Lenartu bogato praznično dogajanje.

Soustvarjanje mesta za prihodnost

Projekt City Cooperation II izvaja vodilni partner – The Oststeirische Städtekooperation s konzorcijskimi projektnimi partnerji Razvojnim centrom Murska Sobota, Znanstveno-raziskovalnim središčem Bistra Ptuj in PORA Razvojno agencijo Gornja Radgona. 

Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa že vzpostavljenega čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija 2014–2020, med 24 mesti iz držav Avstrije, Slovenije in Madžarske in je sofinanciran s strani EU v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Namen projekta je krepitev policentričnih mest v mreži čezmejne regije, ki je usmerjena k razvoju in trajnostni rasti. Mesta na podlagi projekta med seboj izmenjujejo izkušnje, znanja in odgovore na razvojne izzive, s katerimi se srečujejo. Plod projekta so različni ukrepi, ki bodo pripomogli k pestrejšemu in raznolikemu življenju v mestu, kot tudi sami ponudbi. 

S spleta

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice