Osem podjetij, ki se ukvarjajo s pekarstvom se je ob današnjem svetovnem dnevu hrane zavezalo, da bo zmanjšalo vsebnost soli v kruhu.

Na ministrstvu za zdravje so opozorili, da v Sloveniji zaužijemo dvanajst gramov soli dnevno, kar je za sedem gramov več od dopustnih pet gramov dnevno. V veliki meri je problem dosoljevanje jedi, ampak pomembno vlogo igrajo tudi izdelki, ki jih vsakodnevno uživamo.

Končni cilj: 1 gram soli v 100 gramih kruha

K temu pa želi prispevati osem podjetij iz sektorja pekarstva, saj so se zavezali, da bodo do konca leta 2022 zmanjšali vsebnost soli v kruhu za pet odstotkov. Poleg navedene zaveze so podpisali še zavezo glede povečanja vsebnosti polnozrnatih sestavin v pekovskih izdelkih.

Gre za naslednja podjetja: Žito, Mlinotest, Don Don, Hlebček, Mercator IP, Mlinopek, Pekarna Pečjak in Spar Slovenija.

Med podjetji najdemo tudi Hlebček d.o.o. iz Pragerskega, ki je v lasti družine Šenveter.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je dejal, da lahko pričakujemo nove inovativne izdelke, ki jih na ministrstvu podpirajo tudi s sofinanciranjem izbora najbolj inovativnih živil z ugodno prehransko sestavo.

Poudaril je še, da bi moral biti skupni cilj vseh, da bi tudi po letu 2022 nadaljevali s trendom postopnega zniževanja soli in tako dosegli ciljno vrednost enega grama soli v 100 gramih kruha.

Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje že od leta 2015

Državni zbor je sicer leta 2015 sprejel nacionalni program pod sloganom Dober tek Slovenija, ki vse deležnike zavezuje k skupnemu ukrepanju za izboljšanje prehranskih in gibalnih navad. V program so združena ključna ministrstva, strokovnjaki, institucije, živilska predelovalna industrija, pridelovalci hrane in nevladne organizacije. Ravno predstavniki živilske dejavnosti so pomembni partnerji pri uresničevanju ciljev programa, sej je preoblikovanje živil na način, da vsebujejo manj soli, sladkorja in maščob ter več polnozrnatih sestavin ukrep, ki pomembno prispeva k ustreznejši prehrani na ravni celotne populacije in ne le pri najbolj ozaveščenih.

To je že tretja podobna zaveza v živilskopredelovalnem sektorju, po zavezah o odgovornejšem trženju proizvajalcev brezalkoholnih pijač in zavezi mlečne industrije o znižanju vsebnosti sladkorja za deset odstotkov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice