Inštitut 8. marec je minulo sredo zagnal kampanjo 'Samo ja pomeni ja', s katero želijo redefinirati kaznivo dejanje posilstva. O tem so danes osveščali tudi na Trgu svobode v Mariboru.

Leta 2018 je Inštitut 8. marec v Sloveniji pričel z akcijo #jaztudi, s katero še danes zbirajo anonimna pričanja o spolnem nasilju in spolni zlorabi. Do sedaj so zbrali že več kot 200 pričevanj.

Pričevanja zlorabljenih oseb je vzpodbudilo javno priznanje slovenske igralke Mie Skrbinac. »Odkar se je Mia javno razkrila, smo dobili v povprečju tri pričevanja na dan,« pove Kristina Krajnc, predstavnica inštituta.

Kampanja 'Samo ja pomeni ja'

Trenutno poteka kampanja 'Samo ja pomeni ja', v kateri zbirajo 5000 overjenih podpisov za vložitev predloga zakona o dopolnitvah in spremembah kazenskega zakonika.

Po trenutnem zakonu je storilec kaznovan samo, če je za zlorabo uporabil silo ali grožnjo. V praksi to pomeni, da ni kaznovana uporaba zvijače ali izraba presenečenja žrtve.

Za žrtev se ne smatra oseba, ki spi, otrpne ali drugače ni zmožna reči ne. »Na tak način od žrtve zahtevamo, da se upira, se izpostavi in izzove še hujše nasilje. Zato se nam takšna zakonodaja zdi nedopustna,« pojasni predstavnica inštituta.

Model 'ja pomeni ja' temelji na svobodnem soglasju, ki je osvobojeno vsakršne grožnje ali prisile. S takšnim modelom je telo dotakljivo samo, če se oseba s tem strinja. Dokler v spolno občevanje ne privoli, je nedotakljiva.

»Gre za edino ustrezno varstvo ustavne pravice do nedotakljivosti telesa. Naše telo je nedotakljivo, dokler ne privolimo v poseg. Tudi zasebna lastnina je urejena po modelu 'ja pomeni ja'. In trenutno imamo lastnino zaščiteno bolje kot spolno samoodločbo. To ni družba, ki si jo želimo,« razloži Kristina Krajnc.

Kampanjo podprla vsa Slovenija

Kampanjo je podrlo veliko organizacij, ki se s področjem spolnega nasilja ukvarjajo že več kot 20 let. Kampanjo so podprli tudi mnogi znani.

Na Inštitutu 8. marec pravijo, da so zelo navdušeni nad podporo. »Podpora je vidna po celi Sloveniji. V kampanjo so se vključila mnoga mesta, po Sloveniji imamo prostovoljce, ki pozivajo k podpisu peticije. Hkrati pozivamo vse, ki se z redefinicijo strinjate, da se odpravite na najbližjo upravno enoto in oddate podpis,« pove Tija Jakič, predstavnica inštituta.

Podpora žrtvam

Dopolnitev zakona bi žrtvam, ki se odoločijo zlorabo prijaviti, na sodišču omogočila podporo.

»Spremembe želimo uvesti tudi za to, da žrtev na sodišču čaka nek zakon in ustrezna zaščita. Edino tako je potek procesa sploh smiseln,« pojasni Kristina.

Spolno nasilje in zloraba sta v naši družbi prisotna že dlje časa. Zdaj smo dovolj pogumni, da o tem govorimo. Kampanja 'Samo ja pomeni ja' je pot k pravičnejši in varnejši družbi, še dodajajo.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dejan svinskoglavi (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

kam je le lepota šla

ata od Tinčeka… (nepreverjen)

sem že kaj lepšega

In reply to by dejan svinskoglavi (nepreverjen)

božidar (nepreverjen)

a za moške pa ni to v veljavi. hm

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

ja ja za 8 marec v cajti pokojne YUGE so padale ko smreke

febo iz limbuša (nepreverjen)

moj kolega Ahmed iz Zenice jih je enkrat za osmi marec podrl kar 4 komade

In reply to by delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

Heh (nepreverjen)

"Ja pomeni jabaje"

Hvala lepa. Kar tukaj v članku ne napišejo je, da hočejo narediti da če moškega ženska obtoži spolnega nasilja, se mora on zagovarjati in dokazovati zakaj/kako je privolila.
Kje je pa "nedolžen dokler ti ni dokazana krivda"? To več ne bo veljalo, če mora moški nedolžnost dokazovati samo zaradi besede ene, namesto da se dokaže, da ona govori resnico, ali z rape kit ali kakorkoli drugače.
Pravijo, da jih podpira cela Slovenija, pa še niso zbrali 5000 podpisov. Pfff

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

bomo izdelali formular ki bo nameščen na pametnem telefonu
kjer bo baba morala podpisati da ni bila posiljena
Najbolje bi bilo pa seveda celo zadevo posneti

In reply to by Heh (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

to bi bilo pa zanimivo
Jaz v sejni dvorani vedno gledam porniče

In reply to by delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

Katja7 (nepreverjen)

kaj gledaš svoje porniče

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

najine

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

Starejše novice