Zakonski predlog prinaša novo opredelitev živali, ki živali po novem opredeljuje kot živa bitja in ne več kot stvari. Pravosodna ministrica Andreja Katič kolegov ni uspela prepričati v opredelitev »čuteča živa bitja«.

Vlada je sprejela predlog novele stvarnopravnega zakonika, ki poleg boljše ureditve etažne lastnine prinaša pomembno novost pri opredelitvi živali. Omenjena novela je vendarle dočakala, da je bila po štirih tednih uvrščena na sejo vlade. 

Ministrica pričakuje, da bodo poslanci podprli modernejšo opredelitev

Pravosodna ministrica Andreja Katič je izpostavila, da so v novem predlogu živali opredeljene prvič kot živa bitja, saj so prej bila zgolj kot stvari.

Sama se je sicer zavzemala za zapis dikcije, da so živali »čuteča živa bitja«, ki so jo oblikovali v sodelovanju s pravno stroko in predstavniki nevladnih organizacij.

Obžaluje, da se glede tega niso mogli uskladiti v medresorskem usklajevanju, zato je tudi danes poskušala prepričati kolege ministre v ta zapis, kar pa ji ni uspelo, zato v predlogu ostajajo živali samo kot »živa bitja«.

Tudi ta sprememba je po njeni oceni določen napredek, ampak še zmeraj upa, da bo predlog doživel spremembo med obravnavo v Državnem zboru Republike Slovenije.

Dejala je, da se o tem že pogovarja s poslanci, računa pa še na nevladne organizacije, ki bodo morale vršiti dovolj velik pritisk, da bo Slovenijo na tem področju stopila med naprednejše države.

Priznava, da to sicer prinaša določene posledice, ampak se ji zdi pomembno, da Slovenija na tem področju zavzame bolj moderna stališča, kar so že storile nekatere druge države, prav tako pa je takšna dikcija zapisana v lizbonski pogodbi.

Kdo je zahteval umik izraza »čuteče bitje«?

Svoj komentar so na svoji spletni strani dali tudi v Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice: »Kdorkoli ima doma žival, lahko potrdi, da je čuteče bitje, in kdor je pravnik, lahko vladi pojasni, da zavrača nekaj, kar je Slovenija s podpisom lizbonske pogodbe že sprejela.«

Zapisali so še, da je nekdo v vladi zahteval umik izraza »čuteče bitje«, zato celoten zakonski predlog ni mogel na potrjevanje na vladno sejo, dokler ta beseda ni bila umaknjena.

V društvu sicer menijo, da navedeni člen nima neposrednega vpliva, ampak predstavlja pomembno simbolno gesto.

Poglavitne rešitve, ki jih Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Stvarnopravnega zakonika prinaša na področju ureditve etažnih lastnin pa so: prenova oziroma dograditev etažne lastnine in etažni lastnini podobnih položajev, prenova registra neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin, spremembe na področju nepravih stvarnih služnosti v javno korist in stavbne pravice.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice