V mariborski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje na Prvomajski ulici 1 so včeraj začeli izvajati cepljenje proti sezonski gripi in pnevmokokni pljučnici.

V ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje izvajajo zgolj samoplačniško cepljenje proti gripi. Cena cepljenja znaša 14 evrov.

Skupine s povečanim tveganjem za težji potek bolezni so v sezoni 2019/2020 upravičene do brezplačnega cepljenja. Stroške cepljenja v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, cepljenje pa poteka pri izbranih osebnih zdravnikih.

Cepljenje v Mariboru izvajajo od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro. V času od 5. novembra do 18. decembra bo cepljenje potekalo tudi popoldan, vsak torek in sredo od 14.30 do 17. ure. Naročanje ni potrebno.
 

Komu priporočajo cepljenje proti gripi?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so poudarili, da je cepljenje proti sezonski gripi dokazano najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe.

Cepljenje priporočajo vsem, še posebej pa osebam s povečanim tveganjem za težji potek obolenja. »To so osebe, starejše od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (indeks telesne mase nad 40) in nosečnice. Pri omenjenih skupinah prebivalstva lahko gripa poteka v težji obliki, zaradi poslabšanja osnovne bolezni pa pogosto zahteva bolnišnično zdravljenje,« so razložili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se v večini zahodnoevropskih in skandinavskih držav se vsako leto proti gripi cepi več kot polovica starejših oseb in oseb z večjim tveganjem za težji potek gripe.

Cepivo ne more povzročiti gripe

Letošnje cepivo proti sezonski gripi vsebuje štiri različne antigene virusov gripe, za katere znanstveniki pričakujejo, da bodo krožili v prihajajoči sezoni gripe.

»Cepivo je sestavljeno iz prečiščenih površinskih antigenov virusov. Cepivo je mrtvo in ne more povzročiti bolezni niti v blagi obliki. Le redko se po cepljenju pojavijo stranski učinki, kot so blago povišana telesna temperatura, slabo počutje, oteklina, rdečina in bolečina na mestu vboda, ki pa izginejo v nekaj dneh. Pri cepljenju proti sezonski gripi ni nikoli bilo opaziti pojava težjih neželenih učinkov, kljub dejstvu, da se vsako leto proti gripi cepi več sto milijonov ljudi,« so zagotovili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nevarne negati… (nepreverjen)

PROTI cepljenju

Starejše novice