Zakaj je bolje posedeti v domači senci, kot se potiti za tekočim trakom?

Slovenijo kakopak ni enotna okoli dviga denarne socialne pomoči, do katere naj bi bili upravičeni tisti, ki nimajo dovolj sredstev za preživetje. Torej tisti, ki nimajo premoženja in prihrankov za aktivno reševanje lastne socialne problematike.

Državni zbor je namreč včeraj sprejel novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki zvišuje osnovni znesek minimalnega dohodka oziroma denarne socialne pomoči. Ta bo od začetka junija do konca leta znašala 385 evrov, od leta 2019 pa 331 evrov.

Po izračunih bo družina z brezposelnima staršema tako mesečno upravičena do 1.104 evrov, kar je le 230 evrov manj kot bo mesečno prejela družina, kjer starša za svoje delo prejemata minimalno plačo - ti bodo mesečno na računi našli »zgolj« 1.334 evrov.

Zakaj ne bi, če pa lahko?

Spregovorili smo s 26-letno študentko, ki je zaradi kasnejšega vpisa na fakulteto čas izobraževanja pošteno razvlekla. Ta je potarnala, da zaradi prejemanja denarnega nadomestila, ob tem pa še štipendije, ne more oziroma ne sme na študentsko napotnico zaslužiti več kot 50 evrov mesečno. Na naše vprašanje, zakaj se potemtakem socialnemu nadomestilu ne odpove, se je le nasmejala in povedala, da »je dobro dobiti denar, za katerega ne rabiš delati«.

In kakšno sporočilo dajemo s tem mladim? Namesto, da bi jih spodbudili k iskanju delovnih izkušenj in dela, jim raje podamo sporočilo, da je bolje v udobju denarnih nadomestil kot na delovnem mestu, kjer se je dejansko treba pretegniti. In kaj to pomeni za državo in njeno blaginjo?

Socialno udobje v hotelu mama

Tako pa misli in ravna tudi veliko takih, ki bi že morali biti aktivni na trgu dela. A kot jih večina poudari, se jim »za minimalca pa res ne izplača delati«. Nič koliko mladih Mariborčanov uživa v »hotelu mama« – kot smo poročali avgusta, v Sloveniji kar 76,4 odstotkov mladih ostaja doma, število pa se z leti povečuje – večkrat zaradi tega, ker nimajo izbire, velikokrat pa zgolj zaradi želje po finančnem in bivalnem udobju.

Tako smo lani spregovorili z mlado Mariborčanko, ki je povedala: »Poznam kar nekaj fantovih prijateljev, ki s socialno pokrijejo tiste sprotne stroške, ki pomenijo bolj luksuz, glede na to, da pri mami ne rabijo plačevati ne stroškov ne najemnine. Pa še skuha jim. Potem je tistih 300 evrov več kot dovolj za zabave, občasno polnjenje tanka oziroma računalniške igrice.«

Najemnina odžira

Če bi živeli sami v svoji garsonjeri v centru Maribora, kjer najemnina stane okoli 250 evrov, socialna podpora ne bi bilo dovolj. Če si ta oseba najde partnerja, ki ima službo ali pa prav tako prejema denarno nadomestilo, pa bi si takšno življenje že lahko privoščila. Kako je s štiričlansko družino, smo pojasnili že uvodoma.

Tako smo že lansko poletje, ko je osnovni znesek minimalnega dohodka znašal 291,56 evrov, govorili z novopečeno 24-letno mamo, ki nam je iskreno pojasnila: »Izplača se mi – dobim 280 evrov, pa še zavarovanje imam krito, vendar pa živim s partnerjem in vem, da bi bila velika finančna težava v primeru, da bi živela sama.«

A mlada mamica nam je takrat povedala tudi: »Če si pred porodniško zaposlen manj kot 12 mesecev, dobiš minimalno nadomestilo in 55 odstotkov osnovne bruto plače. Če pa si prej zaposlen tri mesece ali manj, pa je bolje, da te službe sploh nimaš, saj kot nezaposleni dobiš večje materinsko nadomestilo. Ampak tudi, če te zaposlijo samo za določen čas, recimo manj kot pet mesecev, ti s tem prekinejo socialno nadomestilo, potem pa tako traja dva do tri mesece za ponovno pridobitev. In preden gre odločba skozi, je tako boljše, ta ostaneš kar brez tistega dela.«

Ja, računica se marsikateremu zaposlenemu v Sloveniji »ne izplača«.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice