Nova ureditev delovnega časa trgovcev določa deset praznikov, ko morajo biti trgovine zaprte.

Trgovci imajo lahko v skladu z ureditvijo delovnega časa odprto vse nedelje v letu, razen na deset določenih praznikov, morajo pa imeti dovolj delavcev, da spoštujejo omejitve. Trgovine so tako v skladu z dogovorom zaprte na deset državnih praznikov, med drugim na današnjo binkoštno nedeljo.

Trgovci delavcev ne smejo razporediti na delo - kar pomeni, da bodo trgovine zaprte - na 1. januar, 8. februar, velikonočno nedeljo in ponedeljek, 1. maj, binkoštno nedeljo, 25. junij, 15. avgust, 1. november in 25. december.

Lahko pa jih razporedijo na 2. januar, 27. april, 2. maj, 31. oktober in 26. december.

Če bi bile trgovine danes vseeno odprte, so trgovci upravičeni do 500 odstotkov osnovne plače. Uredbo spoštujejo vsi, 500-odstotna urna postavka se delodajalcem ne izplača.

V Mariboru so zato danes zaprte prav vse trgovine in poslovalnice večjih trgovcev. Odprte so le manjše trgovine v zasebni lasti, pekarne in bencinske črpalke. 

Zasebne trgovine so na dela prost dan lahko odprte, a v njih mora delati bodisi lastnik bodisi družinski član lastnika trgovine. Na Pobrežju na Jurančičevi ulici je tako danes do 21. ure odprt Market Korenček, na Ulici borcev v Brezju pa Market Betka do 19. ure.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice