V Dravskih elektrarnah Maribor so na Košenjaku načrtovali osem vetrnih elektrarn, postavili bodo lahko le tri.

Dravske elektrarne Maribor bodo kot kaže na Ojstrici nad Dravogradom postavile le tri od načrtovanih osem vetrnih elektrarn, poroča Delo. Na leto bodo proizvedle od 19 do 23 gigavatnih ur električne energije. Če pri postopkih umeščanja ne bo zapletov, bodo prvo vetrno elektrarno na posestvu kmeta Morija pognali že čez eno leto.

Skrb za okolje in živali

»Ob pripravi tehnične in ekonomske dokumentacije za vetrno elektrarno smo naročili tudi ornitološki nadzor. Izkazalo se je, da obstajajo omejitve glede števila vetrnic na tem območju, ki ga bomo v nadaljnjih postopkih uskladili z varstvom narave,« so sporočili iz DEM. Glavni vzrok za omejitev števila vetrnih elektrarn je študija Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki je potrdila, da je območje Košenjaka problematično zaradi močne populacije koconogih kur, predvsem divjega petelina in gozdnega jereba. Tomaž Jančar iz DOPPS pravi, da gradnja vetrnic v vršnem delu Košenjaka zaradi divjega petelina sploh ni sprejemljiva. »Nižje na grebenu, kjer je načrtovan jugovzhodni krak elektrarne, pa divjega petelina ni,« pravi Jančar.

Dravske elektrarne so na Ojstrici in na Košenjaku že leta 2014 začele meritve vetra. »Brez vsaj enoletnih meritev na konkretnih lokacijah ocena vetrnega potenciala ni mogoča. Z meritvami še na drugih lokacijah, ki smo jih analizirali na Pohorju in v okolici, smo dobili toliko podatkov, da bomo lahko določili lokacije v severni Sloveniji, ki so vetrno izkoristljive in na katerih lahko, ob upoštevanju vseh okoljskih omejitev, zagotovimo ekonomsko upravičenost gradnje vetrnih elektrarn,« povedo v DEM.

DEM je možnosti za postavitev vetrnih elektrarn preveril še na Sv. Primožu na Pohorju, na Sv. Primožu nad Muto in na dveh lokacijah v bližini mejnega prehoda Radlje ob Dravi.   

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice