Zaradi ton slovenske plastike Hrvati s stomilijonsko izgubo

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Zaradi ton slovenske plastike Hrvati s stomilijonsko izgubo

Slovenska plastika se vali na Hrvaško, zanjo pa tam denar pobirajo Slovenci.

Zaradi ton slovenske plastike Hrvati s stomilijonsko izgubo
  • Zaradi ton slovenske plastike Hrvati s stomilijonsko izgubo Zaradi ton slovenske plastike Hrvati s stomilijonsko izgubo

V hrvaškem časopisu Novi list poročajo o tonah slovenske plastike, ki roma na Hrvaško, Slovenci pa jo tam zamenjajo za denar. Na Hrvaškem namreč za plastenko dobite pol kune. Zaradi velikih količin slovenske plastike mora njihov sklad za varstvo okolja tako svoja sredstva porabljati tudi za rešitev slovenske plastike. Posledice so precej vidne: v lanskem letu so zabeležili nekaj manj kot sto milijonov evrov izgube, večji del tega denarja pa je šel za povračilo ljudem za oddane embalaže.

Mogoč velik dnevni zaslužek

Izgleda, da so številni Slovenci v povračilu denarja za zavrženo plastiko našli tržno nišo v hrvaški zakonodaji, po kateri za eno plastenko dobiš pol kune (50 lip oziroma 6,6 centa). Tako na celotnem obmejnem pasu med Istro in Međimurjem vsak dan iz Slovenije na Hrvaško prevozijo in v zameno za denar oddajo cele kupe plastičnih embalaž. Že lani so na Hrvaškem omejili vrnitev embalaže za maksimalno 80 embalaž dnevno na osebo, kar pomeni, da lahko v enem dnevu posamezna oseba zasluži kar 40 evrov.

Luknja v zakonu

Tudi na naših plastenkah je namreč dovoljeno imeti nalepko z označbo hrvaškega povračilnega nadomestila, poleg tega pa naši prozvajalci ne rabijo plačevati ekološkega nadomestila za problematiko plastike na Hrvaškem.

Novi ukrepi bodo strogi

Policisti so okrepili tudi nadzor prenašanja embalaže iz drugih držav na Hrvaško. Preverjale naj bi se celo registrske tablice vozil, za katera podjetja, ki prevzemajo embalažo, sumijo, da prihajajo iz tujih držav. Glede na nov predlog vlade naj bi se od potrošnikov zahtevalo dokazila o hrvaškem izvoru proizvodnje pijač. Tudi v nekaterih trgovinah po Hrvaškem za povračilo steklenic zahtevajo račun, ki potrjuje, da so steklenice res kupili na Hrvaškem.

 

 

Vanja Čiček
ponedeljek, 2 Januar, 2017 - 15:49 Osveženo: 2. Januar 2017 - 19:04

Soustvarjaj

Komentarji

Izgleda da še čutite posledice praznovanja. Naši najdražji sosedje seveda ne zamudijo nobeno priložnost za obtoževanje in sramotenje. Možno je, da v obmejnih krajih kdo vozi kakšno plastiko čez mejo, drugim se to enostavno ne splača. Zdaj pa k računskim napakam. 50 lip je 3,8 centa in ne 6,6. Ena oseba lahko dnevno odda osemdeset kosov embalaže. Zato dobi 40 kun, kar je slabih 6 Eur in ne 538 Eur. Je možno v enem članku narediti več napak? Vam je za bralce vseeno?

+1
+37
-1

čarni vrag, odpravil si napako v članku glede 40 evrov/kun, motiš pa se glede vrednosti 50-ih lip, tu ima članek prav (1 EUR = 760 lip, torej je 50 lip res 6,6 centa).

+1
+26
-1

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.