V zadnjem času se zdi, da vse bolj pogosto poročamo o zastrupitvah psov, ki se namerno ali pa nenamerno dogajajo na Štajerskem.

Zato smo se odpravili v veterinarsko ambulanto, kjer smo spregovorili z veterinarjem za male živali Martinom Kovšetom iz Veterinarske postaje Slovenj Gradec in preverili, če to drži. 

Strupi so različni

Pes se lahko zastrupi z različnimi strupi, a najpogosteje gre navadno za polžji in tako imenovani podganji strup. Strupu primerni pa so tudi simptomi zastrupitve – pri polžjih (modro-zelene barve) se večinoma pojavijo nevrološki znaki, kot so tresenje, krči, slinjenje, prekomerno penjenje, driske in bruhanje, medtem ko se pri zastrupitvah s podganjim strupom (navadno gre za roza tabletke ali granule v obliki roza zrnc) pojavljajo krvavitve, pojasnjuje veterinar.

Razlika je tudi ta, da se znaki zastrupitve pri polžjem strupu pojavijo relativno hitro, že nekaj minut po zaužitju, medtem ko lahko pri podganjem traja tudi od nekaj dni do teden ali več. Vendar pa lahko prepoznamo krvavitve iz nosne votline in/ali ust, krvavo drisko, bruhanje, oslabelost, pomanjkanje energije …

»Zastrupitev je širok pojem«

Zastrupitev je dejansko še več vrst. »Pod zastrupitev se smatra zaužitje kakršnekoli toksične snovi, ki bo imela negativne posledice za organizem. Lahko gre tudi za zaužitje nečesa starega ali pokvarjenega, na račun česar se bo potem pojavila bodisi kakšna driska ali bruhanje. Zastrupitev je torej zelo širok pojem, s katerim se srečujemo relativno pogosto, medtem ko z zastrupitvami s podganjim in polžjim strupom pa v zadnjem času niti ne tako pogosto,« dodaja Kovše.

Ukrepati takoj!

»Oba tipa zastrupitev sta življenjsko ogrožajoča za psa. Če opazimo kateregakoli od te znakov, bodisi nevrološke (penjenje, krči, tresenje) bodisi večje krvavitve iz črevesja, je nuno potreben takojšen obisk veterinarja, kajti lastnik pri tako drastičnih znakih težko pomaga.«

Tako veterinar opozarja, da je treba takoj obiskati veterinarja, če pa obisk ni možen, naj lastnik poskrbi za aplikacijo kakšnega absorbenta toksinov – z aktivnim ogljem, medicinskim ogljem, silicijem ali čim podobnim, kar bi lahko izzvalo bruhanje živali. 

»Pri zastrupitvah s polžjim strupom lahko pes čimprej izbruha zaužito vsebino in tako pride do čim manjše absorpcije zaužitega toksina. 
Kovše dodaja, da je takojšen obisk smiseln tudi pri zgolj sumu zaužitega strupa, saj lahko veterinar takoj aplicira sredstvo, po katerem bo pes zaužito snov izbruhal in mu lahko s tem rešimo življenje. 

In kako je na Štajerskem?

V naši regiji ostala število primerov, kar se tiče zastrupitev, približno enako skozi zadnja leta, pojasnjuje Kovše in dodaja, da ne bi upal trditi, da število narašča. 

»Vsako leto pa obravnavamo nekaj primerov teh hudih oblik zastrupitev. Moramo pa se zavedati tudi to, da so lahko zastrupitve s polžjimi strupi, kjer se kažejo nevrološki znaki, tudi znaki pri določenih drugih boleznih, ki niso povezani z zastrupitvijo, so pa zelo podobni. Nevrološki znaki in slinjenje se lahko pojavijo tudi pri vročinskih udarih, kar je v zadnjem času bolj pogosto. Če pride do toplotnega udara so lahko znaki zelo podobni kot pri zastrupitvah s kakšnimi živčnimi strupi. V vsakem primeru, ko so opazni določeni znaki je nujen obisk veterinarja.«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vitamin K (nepreverjen)

Ce se pes zastrupi z podganjim strupom se to zastrupitev zdravi z vitaminom K. Dobite ga povsod v Lekarnah. Doziranje je pojasnjeno v navodilih. Ne skodi da imate Vitamin K vedno doma. Je edino znano zdravilo proti strupu za podgane

Starejše novice