Slika je simbolična (foto: Bobo).
Učencem z znaki okužbe ali po visoko tveganem stiku priporočeno samotestiranje doma.

Ključna ukrepa, ki v šolskem okolju pomagata pri preprečevanju prenosa koronavirusnih okužb, sta prezračevanje in umik okuženih iz šolskega procesa.

Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ob prihajajočem šolskem letu samotestiranje v domačem okolju priporočajo vsem z znaki akutne okužbe dihal in tistim, ki so bili v visoko tveganem stiku z okuženo osebo.

Ukrepa sprejeta soglasno

Ukrepa je na torkovi seji delovne skupine za področje vzgoje in izobraževanja, ki deluje znotraj posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, soglasno sprejelo 13 članov iz vrst šolnikov z vseh ravni izobraževanja ter tudi predstavnikov zdravniške stroke, je na današnji novinarski konferenci povedala epidemiologinja in vodja delovne skupine Nina Pirnat.

Pirnatova je ob tem podrobneje predstavila priporočila glede uvedbe samotestiranja v primeru t. i. prvega scenarija.

To je epidemiološka situacija, ko prevladuje različica koronavirusa, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka, ki zahteva bolnišnično zdravljenje. Ta velja trenutno.

Izjema pri učencih in dijakih s posebnimi potrebami

Tako se bo ob začetku novega šolskega leta 2022/2023 samotestiranje v domačem okolju priporočalo osebi s simptomi, značilnimi za okužbo z novim koronavirusom, in vsem tistim, ki so bili v stiku z osebo, pri kateri je bila okužba potrjena.

Ključno je, da se oseba ob znakih okužbe testira v domačem okolju, še preden bi vstopila v zavod oziroma bi prišla v stik z drugimi udeleženci vzgoje in izobraževanja.

Po opozorilu pedagogov so dopustili izjemo pri učencih in dijakih s posebnimi potrebami, ki bi jim zagotovili možnost testiranja tudi v šoli oziroma zavodu, je še pojasnila Pirnatova.

Samotestiranje je glede na strokovno mnenje delovne skupine sicer predvideno za šolske otroke in mladostnike, učence, dijake in študente, vključene v višje in visoko šolstvo. Ob pojavu simptomov covida-19 pri otrocih v vrtcu, pa naj se njihovi skrbniki posvetujejo s pediatrom oziroma z izbranim osebnim zdravnikom.

Samotestiranje priporočajo tudi zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, a kot je pojasnila Pirnatova, so oni v »dokončni domeni medicine dela, prometa in športa«.

Kaj pa v primeru drugega scenarija?

V primeru drugega scenarija, torej ob povečanju števila obolelih s hudim potekom covida-19, pa naj bi glede na strokovno mnenje delovne skupine »obdobno samotestiranje« na domu razširili na vse osebe, tudi tiste brez simptomov.

Izvajalo bi se »nujno in obdobno, vsaj enkrat tedensko«, je razvidno iz mnenja, objavljenega na spletni strani. A kot je v izjavi poudarila Pirnatova, gre za priporočila, prav tako ni pričakovati nobenih odlokov.

Prav tako ni predvideno, da bi evidence o samotestiranju vodili v šolah. »Odgovornost je na vsakem posamezniku,« je poudarila Pirnatova.

Prevzem kompletov za samotestiranje bo mogoč v lekarnah na kartico zdravstvenega zavarovanja, podrobnosti glede količine pripadajočih kompletov testov pa še niso znane.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Sami preko mene 'nihče ne bo več testiral otrok še manj pa nosil masko. NIKOLI VEČ. Zablojenci to ni učenje to je maltretiranje. In ZRAČENJE?? Prav hočejo da bodi vsi povprek prehlajeni katere posledice bodo potem spet zgovarjanje na nek virus in val st. 10..Seveda bodo prehlajeni, če jim boste odpirali okne b.. aki zahojeni mislite da bodo sedeli z bundo??? vi niste strokovni štab ampak ste bolj podobni zlobiranim politikom.
Samo da slišim pihanje po glavi kot posledica prezračevanja,pa sem v pol urah na šoli. Banda ničvredna politična.

Danvid (nepreverjen)

Narod moj'ne se testirati, če niste res bolani in res dvomite. Testi so nezanesljivi oziroma sploh niso relevantni. Prav hočejo, da se zdravi testirajo in test pokaže koronco, da bodo imeli vzrok_za nas pa posledice pritiskanja in po domače 'zajebavanja. Skladišča so polna testov in to mora ven' lobiji in farmacevti pa so pokvarjeni kot hudič. Vso poletje se družimo, hodimo v trgovine'seveda brez mask, na koncerte in nabite polne avte, avtobuse, vlake, hotele, gostilne in še in še ??? NIKOMUR NIČ, a zdaj bi pa jesen prinesla naenkrat vse viruse naenkrat in nas vse položlo+??? Dajte se vprašati kdo je tukaj nor.
STOP TESTIRANJU,STOP MASKAM,kdor pa hoče ga ne branim. Pamet v glavo in ne v TV.

Politik (nepreverjen)

Komplicirate in strašite narod. Povejte direkt, da ni nobenih novih ukrepov in ne strašite naroda z nekimi fasističnimi naslovi. Mask ni, testiranje je prostovoljno in to je to. Edino sporno je testiranje v njihovem drugem scenariju'to pa za to ker testi ne kažejo 40/50% v nepravilnost in kot posledica bodo imeli nas pritiskat.

pohorskisvizec

Vsi 3, kako ste imenovali prejšnjo vlado in jo zmerjali, ko je določila ukrepe, aha....spomin zlate ribice, golobček pa se vam smeji in pleše!A boste kolesarili?

Surfeiter (nepreverjen)

Si nasedel? Zopet in znova? Ajde, gas ... po papriko ... paprikaru jedan ...

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

zagorc, boš kolesaril?

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Ne kolesarim ... vozim avto ... ima 625 konjev ... in reče se mu M5 ... me je tvoj führer nafilal leta 1991 ...

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

625 KS nima 626 KS pa ima, sebe si pozabil šteti zraven!

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Si nasedel? Zopet in znova? Ajde, gas ... po papriko ... paprikaru jedan ...

In reply to by pohorskisvizec

FRAP (nepreverjen)

Kolesarjenje in ples sta vendar človeku koristna.

In reply to by pohorskisvizec

FRAP (nepreverjen)

Folk je že sit tega testiranja. Tu se več ne ve kdo pije, kdo plača. Tisti, ki vsiljujejo testiranje, naj raje sebe testirajo recimo iz matematike ali fizike.. Z lahkoto bodo prišli do negativnega testa.

Starejše novice