Slika je simbolična.
Pred razsodiščem Zdravniške zbornice Slovenije potekata dva postopka proti zdravnikoma zaradi spornih izjav glede cepljenja in cepiv proti covidu-19. Neuradno gre člana Iniciative slovenskih zdravnikov, zaslišanje pa naj bi potekalo konec avgusta.

Medtem ko velika večina zdravništva opozarja na pomen cepljenja proti covidu-19 ter drugih preventivnih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, pa je del zdravnikov javno zavzel drugačno stališče, kar izražajo tako prek nekaterih medijev kot tudi prek družbenih omrežij.

V Zdravniški zbornici Slovenije so za STA pojasnili, da so pozorni na objave zdravnikov in zobozdravnikov v javnosti, preverjajo pa jih tako s stališča strokovnosti kot etičnosti.

Tako so glede izjav posameznih zdravnikov, večine iz Iniciative slovenskih zdravnikov, prejeli več prijav, ki se večinoma nanašajo na iste sporne izjave oziroma nastope v medijih.

Prejeli prijave zoper sedem oseb

Odbor za pravno-etična vprašanja pri zbornici je po navedbah zbornice obravnaval prijave zoper sedem oseb in glede tega podal svoja stališča, resnejše primere pa odstopil v postopek pred razsodiščem zbornice.

Stališča, ki jih je podal odbor in je z njimi tudi seznanil obravnavane zdravnike, so bila v večini primerov, da ravnanje ni bilo v skladu z določenim enim ali več členi kodeksa zdravniške etike.

Hkrati jim je odbor predlagal, naj v prihodnje spoštujejo kodeks in pri objavah osebnih mnenj upoštevajo smernice zbornice za ravnanje zdravnikov in zobozdravnikov na družbenih omrežjih.

V teku postopek proti družinski zdravnici

Sta pa trenutno pred razsodiščem odprta dva postopka, ki sta v fazi preiskave.

Po neuradnih informacijah STA gre v enem primeru za postopek proti družinski zdravnici iz domžalskega zdravstvenega doma Nadi Hiti, ki je objavila posnetek na družbenih omrežjih, potem ko je mRNK cepivo proti covidu-19 razredčila v destilirani vodi in vzorcu urina in ga poslala v laboratorijsko analizo.

Zaslišanje Hitijeve in še enega zdravnika iz omenjene skupine bo predvidoma konec avgusta.

V enem primeru pa je bila prijava zavržena, saj so izjave zdravnika ostajale v okviru svobode govora in so pomenile resno kritiko v okviru znanstvenega dela ter iz njih ni izhajal namen posegati v čast in dobro ime zdravniškega poklica, so pojasnili v zbornici.

Brez ukrepanja proti Matjaži Figliju za »netočne, nestrokovne in neetične« izjave

Časnik Delo je sicer nedavno poročal, da je tožilec pri zdravniški zbornici Jože Balažic zavrgel predlog odbora za pravno-etična vprašanja pri zbornici za disciplinsko ukrepanje proti Matjaži Figlju, sicer internistu v šempetrski bolnišnici.

Omenjeni odbor je sicer februarja letos presodil, da je Figelj z objavami o epidemiji kršil več členov kodeksa zdravniške etike.

Člani odbora so na podlagi spremljanja strokovne literature in znanstveno potrjenih dejstev ocenili, da je podajal izjave, ki so bile »netočne, nestrokovne, neetične in omalovažujoče do slovenske medicinske in z njo povezane stroke in niso tvorno prispevale k izvajanju splošnih ukrepov za zaščito pred covidom-19 in za krepitev zdravja ljudi v danih razmerah«.

Tožilec Balažic pa se je po poročanju Dela strinjal, da Figljevo ravnanje in izjave kršijo kodeks zdravniške etike, a upoštevajoč določbe pravilnika o disciplinski odgovornosti članov zbornice ter zaradi temeljnega načela kaznovalnega prava zoper Figlja ni mogel vložiti obtožnice pred razsodiščem.

Med kršitvami nova točka

Ko je zbornični odbor za pravno-etična vprašanja februarja odločal o Figljevih izjavah in predlagal disciplinske sankcije, je veljal še prejšnji pravilnik o odgovornosti zdravnikov in zobozdravnikov zaradi kršitev njihovih dolžnosti ter organizaciji in delu razsodišča zbornice.

Ta pa po opozorilih zbornice ni zagotavljal pravne podlage za možnost ukrepanja zoper sporna stališča zdravnikov izražena v javnosti.

Dopolnjen pravilnik, ki velja od 8. maja, daje podlago za ukrepanje tudi v primerih, ko zdravnik podaja izjave v medijih in na družbenih omrežjih, ki so zavajajoče in v nasprotju z medicinsko doktrino, zaradi česar posegajo v ugled in dobro ime zdravništva.

Tako je med kršitvami nova točka, da je »žaljivo, nečastno ali ponižujoče ravnanje, ki posega v čast in dobro ime drugega zdravnika ali škodi ugledu zdravniškega poklica«.

Razsodišče lahko predlaga tudi odvzem licence zdravniku

Tožilec zbornice naj bi po tej točki tudi bremenil Hitijevo in še enega zdravnika. Po pravilniku zbornice o delu razsodišča so možne sankcije za kršitve zdravnikov strokovno opozorilo, opomin, javni opomin in izčlanitev iz zbornice.

Razsodišče lahko izda tudi kolegialno priporočilo, opravičilo oškodovancu ali dopolnilno strokovno izobraževanje.

Poleg tega lahko v primeru kršitev, ki predstavljajo razlog za trajen ali začasen odvzem licence, razsodišče predlaga predsedniku zbornice odvzem licence zdravniku.

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fafangel (nepreverjen)

Kaj pa so bili rezultati tega testiranja. Sem videl članek na drugih portalih ampak nikjer se ne piše o rezultatih?

Ess (nepreverjen)

Visoka vsebnost kovin.

In reply to by Fafangel (nepreverjen)

Ne kovin (nepreverjen)

... urina ker lulaju u madicinu

In reply to by Ess (nepreverjen)

Vanek76 (nepreverjen)

Tudi vi boste odgovarjali za svoja dejanja ker ščitite izvajalce genocida. Ljudje vas imajo že pun kufer, vas in ta vaša genocida cepiva. Da ne omenjam kaj se dela v psihijatričnih bolnišnicah ter kaj se bolnikom tam daje, tisto nočejo niti narkomani jemat kar se bolnikom tam vsiljuje, vsi boste enkrat odgovarjali za svoja dejanja prej ali slej. Vse vas bomo razkrinkali barabe hinavske.

Andreass (nepreverjen)

Čip da te bojo spremljal kje se gibljes 5G

Vinko Križanec (nepreverjen)

Kitajci imajo v vesolju satelit 7G že dve leti. Mi smo še 25 let za njimi.

In reply to by Andreass (nepreverjen)

Jezni Joža (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Odvzeti zdravniške licence, saj si ne more vsak po svoje razlagati zdravniškega kodeksa. Posebaj zato ker s svojimi izjavami porajajo dvom v zdravnisko stroko in vznemirjajo javnost.

MarkoZ (nepreverjen)

Seveda, saj je vendar zdravnik in NE SME javno izraziti dvoma v cepivo! Ne sme imeti svojega strokovnega mnenja, ker poraja dvom v stroko!!! Halo!!! Pa vi veste koliko medicinskega osebja NI precepljenega???? In mi laiki naj to vzamemo kot ...kaj? Zato se je treba resno vprašati zakaj toliko dvoma v cepljenje? Cepivo kar tako, za vse enako, brez vprašanj o predhodnih boleznih, enak odmerek za vso populacijo, kot ovce v nakupovalnih središčih,
cepljenje proti plačilu, nagradam... Sam sem cepljen, pred 4 dnevi prvi odmerek s cepivom Pfizer. Hudi glavoboli, prebavne težave, vrtoglavica, slabost in bruhanje s krvjo... zakaj??? Zato, ker sem v to prisiljen. Strah pred izgubo službe, omejenost na vsakem koraku (finančna KAZEN - plačljivo testiranje), diskriminacija...vsi, ki smo čakali na cepljenje smo bili kot OVCE pred vrati za odstrel, neodločni, v dvomih, na robu solz, nihče zaradi resnega strahu pred covidom!!! Pa nihče ne dvomi v resnost bolezni (za določene skupine populacije, A NE ZA VSE, ne kar tako čez prst) Mladi in zdravi!!! Med 35 in 45 let!!!! Adijo pamet!!!! Žalosten, razočaran in utrujen od enih in drugih, za in proti...človek je v teh časih res vse...samo ČLOVEK NE!

In reply to by Jezni Joža (nepreverjen)

Crknilo (nepreverjen)

Mad. Mafija lula u ce.pivo ...

In reply to by MarkoZ (nepreverjen)

krivac za zlo (nepreverjen)

057info/zabava/2012-02-21/marko-je-glavni-krivac-za-sve-zlo

In reply to by MarkoZ (nepreverjen)

Vgou (nepreverjen)

Joža lobotomijo te bo rešila .

In reply to by Jezni Joža (nepreverjen)

MenK (nepreverjen)

Podpiram, če je potem spila, kar je namešala.

Vinko Križanec (nepreverjen)

Če objaviš resnico,te blokirajo. Vse v zvezi z Covid-19 je lažno in prirejeno. Vi kar blokirajte,bom pač spet odprl drug profil.

BRANKO TRGLEC (nepreverjen)

Cenjeno občinstvo, kriva sta,ker želita misliti s svojo glavo;Petrokemija s farmacijo ni uspela podkupiti vsaj teh dveh zdravnikov, ostali mazači pa že kimajo za golf, počitnice,avto,dragi kamni.Vse to obvlada Farmacija.

Iki (nepreverjen)

brom pa v JLA vojski nobenega ni motil :-)

Vgou (nepreverjen)

Tebi se pozna ta tvoj brom .

In reply to by Iki (nepreverjen)

Falko (nepreverjen)

A je tebi bik v glavo prdnil

In reply to by Vgou (nepreverjen)

Vgou (nepreverjen)

Pa kaj če mi je bik v glavo prdnil saj ni tebi

administrator (nepreverjen)

Za Pedra bo že dober pošlji ga k meni

pohorskisvizec

Razredčila z vodo, tej zdravnici tudi ni nekaj jasno...tudi med dr. so psihoti....Flaškonca, a ko te dejan vidi nago, se mu ne dvigne več...?

Glavni Moderator (nepreverjen)

V Sloveniji si lahko pedr. Ne moreš in ne smeš pa biti pameten doktor. Narobe svet

MenK (nepreverjen)

Meni se tudi zdi pametno mešat cepivo z urinom.

In reply to by Glavni Moderator (nepreverjen)

Ambulante ... (nepreverjen)

... bolnice niso pravi model zdravstva korupcija in mafija

In reply to by Glavni Moderator (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice