V javnosti se vnovič pojavljajo vprašanja o varnosti cepiv proti koronavirusu.

Ker se v zadnjem času v javnosti vnovič pojavljajo stališča, da gre pri cepivih proti covid-19 za eksperimentalna cepiva, Zdravniška zbornica Slovenije javnost ponovno seznanja z že objavljenimi stališči Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, da takšne trditve ne držijo.

Zdravniška zbornica Slovenije je že v aprilu in maju s strani več vlagateljev prejela vprašanja v zvezi s tem. Odbor za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije, ki je obravnaval te vloge, je zato regulatorja Javno agencija za zdravila in medicinske pripomočke zaprosil za odgovor na vprašanje: ali imajo cepiva proti covid-19 status eksperimentalnih zdravil in pridobil stališče, po katerem nobeno od v Sloveniji registriranih cepiv proti bolezni covid-19 ni eksperimentalno zdravilo

Cepiva so podležena strogemu nadzoru

Pospešen dostop do nujno potrebnih zdravil ali cepiv je omogočen takoj, ko so na voljo dovoljšnji podatki, ki dokazujejo korist tega zdravila ali cepiva.

Poleg tega pa so za vsa zdravila in cepiva vzpostavljeni strogi zaščitni ukrepi in nadzor glede varnosti za populacijo. 

To pomeni, da so cepiva proti covid-19, ki so trenutno v uporabi, pridobila dovoljenje za redno uporabo, ki velja za eno leto in se lahko obnovi, v kolikor bo imetnik dovoljenja za promet izpolnil obveznosti v predpisanih rokih.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

NE LAŽITE pička vam materna, cepiva so bila narejena v 4 mesecih medtem ko razvoj ostalih cepiv traja več let ali celo desetletij, zakaj pa potem proizvajalec ne odgovarja za stranske učinke če so tako varna ???

Juzy (nepreverjen)

POL PA DEVITE ,POTRDILA ,DA ODGOVARJATE CESE CEPLJENEMU POSLABSA ZARADI CEPIVA ,DA PREVZAMETE VSO ODGOVORNOST.

Ip (nepreverjen)

Vrjetno imajo kar tako za hec začasno dovoljenje za uporabo

Starejše novice