Iz Združenja turističnih kmetij Slovenije poročajo o nadpovprečno uspešni sezoni. Pri tem izpostavljajo, da je bilo kar 95 odstotkov gostov Slovencev.

Počitnice na turističnih kmetijah so drugačne

Daleč stran od množic in vsakdanjega hitenja, v zelenju in miru, stoje kmetije, na katerih se poleg kmetijstva ukvarjajo še s turizmom. Počitnice na turističnih kmetijah niso takšne kot oddih na morju ali v zdraviliščih.

So drugačne - v tesnem stiku z naravo in ljudmi, z njihovo kulturo, življenjsko modrostjo, šegami, ko odidete z nje, polni nepozabnih vtisov.

Združenje turističnih kmetij Slovenije od leta 1997 povezuje 380 turističnih kmetij iz vse Slovenije. Člani združenja imajo okrog 2600 ležišč in 13.800 sedežev.

Po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v Sloveniji 479 izletniških kmetij, 95 vinotočev, 32 osmic in 468 turističnih kmetij z nastanitvijo. Vse te kmetije imajo skupaj 35.937 sedežev in 5751 ležišč.

Poslanstvo združenja

Združenje turustičnih kmetij Slovenije skrbi za skupen nastop turističnih kmetij na trgu, za razvoj ponudbe, informiranje in usposabljanje nosilcev turistične dejavnosti na kmetijah, zastopanje interesov članov na gospodarskem in pravnem področju.

Svojim članom pa ponuja brezplačno svetovanje o aktualnih zadevah, mesečno informiranje članov o aktualnem dogajanju, predstavitev na sejmih v okviru združenja, medijske objave v promocijskih materialih združenja, razna usposabljanja - računalniški tečaji, tečaji tujih jezikov, komuniciranje z gosti ...

Uspešni pri svojem delu

V Združenju turističnih kmetij Slovenije so zadovoljni s svojim delom. V letih od ustanovitve so bistveno prispevali k večji prepoznavnosi ponudbe turističnih kmetij, boljšemu zavedanju potrošnikov, poznavanju in večji naklonjenosti ponudbi slovenskih turističnih kmetij ter tako zagotovili 200 odstotkov večjo zasedenost zmogljivosti v primerjavi z letom 1997.

Sodelovanja

Pri svojem delu se povezujemo z različnimi organizacijami in ministrstvi. Njihovi partnerji so Slovenska turistična organizacija, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavodi v okviru Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in različne izobraževalne ustanove.

Z razvojem turističnih produktov podeželja, z dobro načrtovanim marketinškim komuniciranjem na domačem in tujih trgih, pri katerem bo združenje sodelovalo s Slovensko turistično organizacijo ter drugimi strateškimi partnerji ter z dvigom kakovosti turističnih storitev, želijo v prihodnjih petih letih povečati zasedenost zmogljivosti na 120 dni in s tem prispevati k:

 • višjim prihodkom kmetij iz turistične dejavnosti,
 • k novim delovnim mestom na kmetijah ter 
 • nenazadnje k ohranjanju poseljenosti in kulturne krajine našega podeželja.

Mednarodno sodelovanje

Pri projektu Počitnice brez meja na kmetijah sta Združenje turističnih kmetij Slovenije in Kmetijsko gozdarski zavod Celje že od leta 1997 sodelujeta z deželnim združenjem Urlaub am Bauernhof na Avstrijskem Koroškem in italijanskima partnerjema ERSA Gorizia - Ente regionale per la promotione e lo sviluppo dell agricultura Friuli-Venetia Giulia ter Associazione Agriturismo Friuli Venezia Giulia - Agenzia Regionale.

Projekt se je v Italiji in Avstriji izvajal v okviru programa Interreg IIIA. Finančno podporo s strani Slovenije je projektu zagotovilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Od leta 2004 je Združenje turističnih kmetij Slovenije tudi član evropskega združenja za turizem na podeželju Eurogites.

Seznam pomurskih kmetij vključenih v Združenje turističnih kmetij Slovenije: 

 • BENKO, Spodnja Ščavnica 10, 9250 Gornja Radgona, Slovenija
 • BORKO, Črešnjevci 9, 9250 Gornja Radgona, Slovenija
 • DERVARIČ, Kopriva 17, 9240 Ljutomer, Slovenija
 • FERENCOVI, Krašči 23a, 9261 Cankova, Slovenija
 • FLISAR, Dolga ulica 216, 9226 Moravske Toplice, Slovenija
 • FRANK-OZMEC, Slamnjak 33, 9240 Ljutomer, Slovenija
 • HARI, Spodnja Ščavnica 42, Gornja Radgona, Slovenija
 • HIŠA PENIN FRANGEŽ, Hercegovščak 41a, Gornja Radgona, Slovenija
 • LOVRENČEC - Posestvo Podlipje, Tešanovci 140, 9226 Moravske Toplice, Slovenija
 • NA KONCU VASI, Cven 48 H, 9240 Ljutomer, Slovenija
 • PIVIČAN - KOSI, Drakovci 107, 9243 Mala Nedelja, Slovenija
 • POSESTVO PASSERO, Tešanovci 24, 9226 Moravske Toplice, Slovenija
 • SMODIŠ, Otovci 58a, 9202 Mačkovci, Slovenija
 • TOMPA, Stara cesta 12f, 9240 Ljutomer, Slovenija
 • TREMEL, Bokrači 28, 9201 Puconci, Slovenija
 • Turistična kmetija VRBNJAK, Kuršinci 19, 9243 Mala Nedelja, Slovenija
 • VINSKA KLET PUHAN, Bogojina 311, 9222 Bogojina, Slovenija
 • VINSKI HRAM FRANC KUPLJEN, Okoslavci 2a, 9244 Sveti Jurij ob Ščavnici, Slovenija

Seznam vseh turističnih kmetij najdete TUKAJ.

Kmečke gospodinje vedo, kaj je dobro

V njihove lonce gredo samo zdravi in sveži pridelki, iz katerih pripravljajo dobrote tradicionalne slovenske kuhinje: koruzne in ajdove žgance, ajdovo in pšenično kašo, kislo juho, joto, ričet, bograč, njoke, žlikrofe, matevža, mežrle, krapke, zaseko, štruklje, orehovo in ajdovo potico, gibanico ..., pa na odlično vino, jabolčnik in žganje moramo še spomniti.

S spleta

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice