Slika je simbolična.
Raziskava ki so jo na izvedli na Fakulteti za družbene vede, je pokazala, da umetno inteligenco ChatGPT uporablja več kot 90 odstotkov njihovih študentov.

Največ študentov (93 odstotkov) ChatGPT uporablja za pridobivanje informacij in pisanje seminarskih nalog. Gre za prvo tovrstno raziskavo v Sloveniji, ki so jo izvedli na vzorcu 292 anketirancev.

Raziskava je pokazala, da se 93 odstotkov študentov na ChatGPT najpogosteje obrne ko iščejo ideje naslovov seminarskih nalog in ko ne vedo kako nadaljevati z nalogo. Slabih 90 odstotkov študentov umetno inteligenco uporablja za izboljševanje jezikovnega sloga, jezikovno pravilnost in preverjanje točnosti informacij.

Približno dve tretjini študentov uporablja ChatGPT za odkrivanje oziroma preverjanje novosti, ki jih ponuja umetna inteligenca. Približno polovica študentov se funkcij umetne inteligence poslužuje za preganjanje dolgčasa ali v problematične namene, kot je pisanje dela ali cele seminarske naloge.

Uporaba umetne inteligence je med študenti pogosta tudi v vsakdanjem življenju. Rezultati raziskave so namreč pokazali, da se 41 odstotkov študentov na ChatGPT obrača za pridobivanje nasvetov glede odnosov z drugimi ljudmi. Približno enak delež jih išče pomoč pri pisanju elektronske pošte in izboljševanju nastopanja v javnosti ali na družbenih omrežjih.

Raziskava je pokazala da uporaba umetne inteligence študentom pomaga pri študiju in izboljša njihov uspeh, ni pa jasno v kolikšni meri raba umetne inteligence prispeva h kompetencam.

O boljšem študijskem uspehu so se izrekli tudi študenti, ki ChatGPT uporabljajo v problematične namene. K problematični rabi umetne inteligence so bolj nagnjeni tisti, ki pridobljenih informacij ne ovrednotijo kritično in se ne zavedajo etičnih vprašanj pri uporabi umetne inteligence. ChatGPT bodo zelo verjetno problematično uporabljali tudi tisti, ki dobro poznajo tehnološko ozadje, a hkrati nimajo drugih pismenosti.

Raziskava, ki so jo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani izvedli med 11. in 18. majem je kot najbolj problematično prepoznala pomanjkljivo poznavanje tehnološkega in ekonomskega ozadja umetne inteligence ChatGPT.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
RP (nepreverjen)

Hja, si res zelimo studente, ki ne znajo nic vec, ce zmanjka elektrike?

Surfeiter (nepreverjen)

Zahtevajte od umetne inteligince, da vam npr. sestavi pritožbo na policijo ali sodišče glede prekoračitve hitrosti ... rezultat je fascinanten, meni pa se zdi, da je pravičen ... pred nekaj leti so naši vrli menedžerji s končanim MBA študijem metali na cesto snažilke, varnostnike, predilje itd, sedaj bodo brez posla ostali tudi nedotakljivi odvetniki in ostala namišljena elita ... in kaj bo čez 20 let?

Surfeiter (nepreverjen)

Pojdite tudi v zdravstveni dom na brezplačen pregled vida (kakor pri naših visokoletečih optikih), pošljite izvid v eno spletno prodajalno iz Japonske ali Južne Koreje (od tam je večina leč s Zeissom na čeli, stekel ..., ki jih nabavljajo tudi optiki) ter ob plačilu 30€ max. počakajte poštarja. Postalo vam bo jasno, zakaj naši hohštaplerski optiki ščijejo parfum in serjejo med ...

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Starejše novice