Svetovni dan brez tobaka vsako leto obeležujejo 31. maja, letos je namenjen bolezni srca in ožilja.

Kajenju tobaka iz Nacionalnega inštituta  javnega zdravja pripisujejo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjajo na hude posledice uporabe tobaka in spomnijo na ukrepe, ki zmanjšujejo uporabo tobaka in tako varujejo zdravje ljudi.

Tobak in bolezni srca in ožilja

Letošnji dan obeležujejo pod geslom »Tobak in bolezni srca in ožilja«. Kajenje in pasivno kajenje -izpostavljenost tobačnemu dimu drugih sta namreč eden najpomembnejših vzrokov za bolezni srca in ožilja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zato vse kadilce spodbujajo k opustitvi kajenja. Le popolna opustitev kajenja lahko pomembno zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja ter druge bolezni, ki jih povzroča tobak. 

Zaradi bolezni srca in ožilja umre v svetu več ljudi kot zaradi kateregakoli drugega vzroka smrti. Ne glede na obsežne in resne posledice uporabe tobaka na zdravje srca in ožilja, pa javnost ne ve, da je tobak vodilni vzrok bolezni srca in ožilja in vzrok približno 12 odstotkov smrti zaradi bolezni srca in ožilja. Kadilci imajo 2 do 4-krat povečano tveganje za koronarno srčno bolezen in možgansko kap. Pasivno kajenje pa za 20─30 odstotkov poveča tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni. 

Darina Sedlakova, vodja Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Slovenijo je povedala:

»Evropska regija Svetovne zdravstvene organizacije ima najvišjo prevalenco kajenja, to je 28 odstotkov. Že ena pokajena cigareta na dan poveča tveganje za srčni infarkt in možgansko kap,« ter dodala: »Obstaja samo en nasvet - nikoli ne začnite kaditi. Če pa kadite, čim prej opustite kajenje. Dobra novica je, da je 15 let po opustitvi kajenja tveganje za koronarno srčno bolezen enaka tistemu pri osebi, ki ni nikoli kadila.«

Preprečevanje rabe tobačnih in povezanih izdelkov

Ekspanzija trga in s tem tudi dostopnosti s tobakom povezanih izdelkov, ki jo zaznavajo v Sloveniji, povzroča potencialno veliko škodo predvsem zdravju otrok in mladostnikov. Inovativne poskuse tobačne industrije z oglaševanjem navidezno neškodljive uporabe tobačnih in povezanih izdelkov je potrebno zatreti, saj se takšne prakse tobačne industrije prenašajo tudi v prihodnost. Zato je pomembna vzgoja, obveščanje in ozaveščanje javnosti o pomenu prenehanja kajenja ter zdravljenja odvisnosti od nikotina. 

»Podpiramo vse ukrepe, ki imajo za končni cilj družbo brez tobaka, mednje sodijo tudi povečanje cen in davkov na tobačne izdelke ter s tem zmanjševanje povpraševanja po tobaku. Dokazov o škodljivosti kajenja predvsem na zdravje srca in ožilja je res veliko. Izguba zdravja je najvišji strošek za vsakega kadilca,« je povedala Mihaela Lovše iz Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo ter dodala: »Poseben pomen v preventivi imamo nevladne organizacije in druge članice civilne družbe. Ena od temeljnih pravic vsakega človeka, ne glede na raso, vero, politično prepričanje, ekonomske ali socialne razmere, je najvišja mogoča stopnja zdravja.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice