Slika je simbolična.
Posvetovalna skupina odobrila možnost cepljenja otrok od 12. leta s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je v Sloveniji odobrila možnost cepljenja otrok, starih med 12 in 18 let, s poživitvenim odmerkom cepiva Pfizer/BioNTech proti covidu-19, je potrdila vodja skupine Bojana Beović.

S tem je sledila priporočilom Evropske agencije za zdravila.

Imunski odziv pri najstnikih naj bi bil vsaj tak kot pri odraslih

Strokovna skupina v Sloveniji cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech priporoča otrokom, starim od 12 do 18 let, ki imajo bolezni, zaradi katerih bi lahko covid-19 potekal težje.

 »Se pa lahko cepijo tudi zdravi mladostniki,« je poudarila Beović.

Skupina je tako sledila priporočilom odbora za zdravila za uporabo v humani medicini Evropske agencija za zdravila, sprejetim 24. februarja. Odbor je ocenil, da dokazi, ki so na voljo, zadoščajo za sklep, da bo imunski odziv pri najstnikih vsaj tak kot pri odraslih. Niso zabeležili niti novih varnostnih pomislekov.

V prihodnjih mesecih pričakujejo dodatne podatke študij in analiz pri najstnikih. Evropska agencija za zdravila bo še naprej nadzirala in ocenjevala rezultate in posodabljala podatke o cepivu ali sprejemala druge ustrezne ukrepe, so zapisali prejšnji teden.

Posvetovalna skupina odobrila še to spremembo

Posvetovalna skupina za cepljenje polno cepljenim proti covidu-19 prejem poživitvenega odmerka priporoča po treh mesecih od osnovnega cepljenja.

Osebam, ki so bolezen covid-19 prebolele, pred tem pa bile osnovno cepljene, pa prejem poživitvenega odmerka priporoča od tri do šest mesecev po preboleli bolezni.

Ema je prejšnji teden za otroke, starejše od šestega leta, priporočila osnovno cepljenje proti covidu-19 s cepivom podjetja Moderna, ki je bilo v EU doslej odobreno za starejše od 12 let. Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ o tej spremembi še ni odločala, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Zakaj je potrebno otroke cepiti, če ti z svojim imunskim sistemom z lahkoto prebolijo razne viruse! Razumel bi, da po cepljenju ne bi bili več kužni! Le odkod tem 'vele mojstrom' diplome?!

Francek57 (nepreverjen)

Ne vem zakaj so se ti zdravniki 15+ let solali, ko pa imajo tebe, da jim lahko poves kako bi morali delati. Hvala, ker si. ❤️

In reply to by SLO (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

E 'moj' franček 1+1=2 od panti veka.

In reply to by Francek57 (nepreverjen)

Kaco (nepreverjen)

Franca 57 misli da ostali ne znamo brati recimo vse o virusih. Ti priporočam da kaj prebereš preden razmišljaš in komentiraš po kmečko. Franca 57 še ni slišal da se tudi nekateri z 15. leti šolanja prelevijo v koruptivneže in imajo radi denar pa čeprav je pridobljen barabsko in so na fakultetah prisegali. Verjamem da boš težko razumel vse to ali pač se ti zasveti lučka.

Starejše novice