Slika je simbolična.
Pravijo, da bo tisto, kar boš počel prvi dan v novem letu, zaznamovalo vse leto. Zbrali smo nekaj predlogov, kako kakovostno preživeti 1. januar.

Zadnji dan leta običajno preživimo v družbi najbližjih, takrat pa tudi pomislimo na to, kaj dobrega nam je leto prineslo, slabo pa poskušamo pustiti za seboj.

Kaj pa prvi dan novega leta? 

Če ste med tistimi, ki se za novo leto najraje divje zabavajo, verjetno 1. januar običajno bolj ali manj prespite. Če pa verjamete, da je treba na prvi dan v letu početi nekaj posebnega, imate zagotovo kakšno posebno tradicijo, ki se je vsako leto držite. 

Tradicije v nekaterih državah so rahlo nenavadne, nekatere pa naravnost bizarne. Tako naj bi bil na Filipinih običaj, da mora prva stvar, ki jo storijo v novem letu, biti, da na stežaj odprejo okna. Tako naj bi ven spustili staro leto in pozdravili novo.

V Latinski Ameriki pa v znamenje novega začetka skozi odprto okno zlijejo vedro vode, kar simbolizira očiščenje in nov začetek.

Če niste vraževerni, a bi na prvi dan novega leta vseeno radi počeli nekaj posebnega, smo za vas zbrali nekaj predlogov.

1. Skok v ledeno mrzlo vodo

V številnih državah po svetu novo leto obeležijo s skokom v ledeno mrzlo jezero ali morje. Tradicija naj bi se začela v Kanadskem Vancouvru leta 1920, ko je v vodo skočila skupina plavalcev, imenovanih Klub polarnih medvedov (angl. Polar Bear Club).  

Tudi v Sloveniji smo takšnih dogodkov že vajeni. V Portorožu v morje vsako leto skoči množica navdušencev. Vse se je začelo leta 2005, ko je Grega Hočevar, vrhunski triatlonec, s prijatelji v vodo skočil pri Rdečem svetilniku pod Hoteli Bernardin.

Letos so organizatorji dogodka sporočili žalostno novico: Zaradi trenutne epidemiološke situacije je dogodek namreč odpovedan.

A nič ne de, če ste tradiciji zares predani, boste idealen kraj za novoletni skok v ledeno vodo zagotovo našli.

Toda previdno, skok v mrzlo vodo je šok za telo, zato je zelo pomembno, da se podviga ne lotevate sami, da se umirite in da s seboj prinesete topla oblačila in čaj, kar vas bo pogrelo, ko pridete iz vode. 

2. Vragolije na drsališču

Med priljubljene zimske aktivnosti zagotovo sodi drsanje. Naučite se nove figure, nato pa uživajte v slastni vroči čokoladi. 

Ste vedeli, da lahko letos drsate tudi ob morju? V skladišču soli Grando so odprli največje novoletno drsališče na Primorskem. 

Drsališče stoji v objektu, ki se od jeseni naprej postavlja s prenovljenim lesenim ostrešjem in največjo slovensko streho iz korcev, meri v dolžino 60 metrov, je široko 10 metrov in ima okoli sedem centimetrov debelo ledeno ploskev. Prostora za vragolije je torej več kot dovolj.

Če želite drsati s pogledom na zvezde, se odpravite na drsališče na vrhu nakupovalnega središča Aleja v Ljubljani, če pa ste pristaš klasike, bo za vas prava izbira drsališče v Hali Tivoli.

3. Druženje z jeleni

Verjetno najbolj znana lokacija, kjer lahko uživate v družbi jelenov, je Jelenov greben v Podčetrtku

Na osmih hektarjih velike posesti vas ob prihodu čez vrata Jelenovega grebena pozdravi čreda živali. Ta čreda danes šteje okoli sto jelenov, košut ter mogočnih muflonov, izpostavljajo na spletni strani. 

Pa ste vedeli, da jelene lahko vidite tudi v Ljubljani? In to ne v živalskem vrtu! V ogradi jih najdete v Sračji dolini v ljubljanskih Črnučah.

Če niste velik ljubitelj jelenov, lahko obiščete tudi alpake. Te ljubke živali si lahko ogledate na turistični kmetiji Mali Raj v Dolencih, v občini Šalovci

4. Sprehod po dolini Tamar

Če preteklega tedna še niste izkoristili za izlet v Tamar, si s pravljičnimi razgledi polepšajte prvi dan novega leta.

Parkirajte v Planici in nadaljujete po uhojeni poti, če ne drugega, vam bodo smer nakazali drugi obiskovalci ledeniške doline.

Ko boste nadaljevali pot, se vam bo na desni strani odprl pogled na greben Ponc, levo na Slemenovo špico, naravnost pa na Travnik, Jalovec, Goličico in Mojstrovke.

5. Na domačem kavču z deko, knjigo in vročo čokolado v roki

Čeprav je marsikje lepo, je doma vseeno najlepše. In čisto nič ni narobe, če si prvi dan novega leta vzamete povsem zase.

Preberite dobro knjigo, za katero doslej niste imeli časa, se razvajajte s kopeljo ali pa preprosto dremajte na kavču. 

Karkoli boste počeli, v tem uživajte. Velja pa si zapomniti rek: »Kar boš počel na prvi dan novega leta, boš počel vse leto.«

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide

Dopoldan domača savna, da se razkadijo maligani, potem pa hop ... dnevni sprehod na Piramido!

Starejše novice