FOTO: Bobo
Kot že pretekla leta bodo tudi letos v kolektivu Rdeče zore in uredništva spletnega portala spol.si podelili bodečo nežo za seksistično izjavo leta. Tokrat po številu slednjih prednjači Jan Plestenjak.

Pod močnejšim žarometom so seveda tisti, ki delujejo na javno izpostavljenih področjih, kot so politika, znanost, (pop) kultura, umetnost in mediji. Tako so letos zabeležili najbolj sporne izjave pri politiku Zmagu Jelinčiču Plemenitem, športnem novinarju Miranu Ališiču in športnemu komentatorju Saši Jerkoviću, varuhinji za človekove pravice Vlasti Nussdorfer, pisateljici in publicistki Mileni Miklavčič, predsednici društva Sijaj Vesni Juvan in drugih, z daleč največjim številom seksističnih izjav pa je izstopal pevec Jan Plestenjak.

Nečastna nagrada bodeča neža lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Takšne izjave lahko s pomočjo obrazca na spletni strani posredujete tudi sami. O nominiranih izjavah odloča delovna skupina, po glasovanju pa se prejemnik bodeče neže razglasi na Mednarodnem kvirovskem in feminističnem festivali Rdeče zore.

Obrazložitve, zakaj so izjave seksistične, si lahko preberete na spletni strani Bodeča neža ob vsaki izjavi.

Srce mi ne da, da bi rekel, da je materinstvo minus. Mislim namreč, da je to največji blagoslov ženske. Ampak ženski vzame ogromno časa in seveda potem težje pelje kariero. Toda to je pač breme, ki ga nosi ženska. Po drugi strani pa moški nosi breme, da je šel v vojno. Slučajno imamo srečo, da zadnjih 60 let nismo v vojni.

- pevec Jan Plestenjak, Mladina, Promotor tradicionalizma

Prazne dojke, trdovratne maščobne blazinice na trebuščku, gubice na obrazu…to danes niso več lastnosti najboljše mame.

- specialistka plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije Katarina Živec, objava na blogu, Čestitke za naš praznik!

Sto boljših polovic bo od 6. do 8. septembra manjkalo za štedilnikom. […] Dekleta, mamice, babice, tete, boljše polovice, skratka, bodo od 6. do 8. septembra 2018 izpustile družinske obveznosti. Ne bodo jih trle temne misli o čezmerni teži, pozabile bodo na ličila, likalnike in šle raje z nami na pot, ki vodi 2864 metrov visoko na kraj, kjer stoji Aljažev stolp, edinstveni primer domoljubja. […] Če od izžrebane ne bo pozitivnega odgovora, bomo njeno mesto prepustili drugi vzpona željni dami.

- novinar Boštjan Fon, Slovenske novice, Naj 100 žensk odloži delo

Manekenski tip ženske, ki ga je sforsiral gejevski lobi, ko so punce videti kot fantje, mi ni všeč. Kanček moškega v ženskah me takoj odvrne. Da se punca vede kot moj cimer ali moj brat.

- pevec Jan Plestenjak, Mladina, izjava tedna

Najhujše, kar se v današnjem času dogaja, je, da nas hočejo narediti uniseks, da nas hočejo narediti istospolne, na kar pa jaz staromodno ne pristajam. Pa mi je čisto vseeno, če mi zato rečejo, da sem primitiven. 

Vse te funkcije, ki jih imamo predvsem moški, zdaj pa hočejo to imeti tudi ženske, so lažne. To, da je nekdo vrhunski izvajalec, kirurg, ekonomist, kuhar ... kaj je to? Včasih smo morali moški iti v naravo in uloviti žival za preživetje. Zdaj, ko tega ni več, pa si izmišljujemo razne funkcije in si s tem ustvarjamo hierarhijo. In zdaj hočejo ženske pasti v isti model, ki je že tako v slepi ulici. 

Sem pa včasih razočaran, da se zdi nekaterim puncam ponižujoče, če bi kdaj morale narediti kaj, kar je bilo skozi zgodovino človeštva povsem normalno. Zdi se mi, da je moderni feminizem kastriral moškega in zaradi tega so tudi ženske nesrečne. Ker ne moreš Darwina prelisičiti v 50 letih. 

(novinarka: Kdaj pa te (op. pri ženski) najbolj odbija?) V trenutku, ko ima neko moško karakteristiko – bodisi z gibom bodisi z razmišljanjem. ...

- pevec Jan Plestenjak, Svet24.si, Moderni feminizem je kastriral moškega

Če ženska plača večerjo, je to tako, kot če bi sam naokrog poplesaval z baletnimi copati.

- pevec Jan Plestenjak, Dnevnik, Hilda Tovšak je dobila klofuto v domači trgovini, Darja Gajšek se je poročila z osebnim trenerjem, zlatarju Lobodi ves denar pobere davkarija

Nekatere porodnice so danes premalo pripravljene na porod, predvsem v smislu močnega idealiziranja poroda in pretirane usmerjenosti k sebi, premalo pa težijo k realnemu poteku poroda in ne nazadnje k izhodu poroda.

- predstojnik Ginekološko-porodniškega oddelka v Splošni bolnišnici Celje Jakob Koren, Siol.net, Neprijetno ukrepanje pri porodu še ni nasilje nad porodnicami

Moški stol je praviloma z naslonjali za roke, ženski pa brez, saj je moški kralj, ženska pa je elegantna in vzravnana.

- oblikovalec stolov Janez Suhadolc, Mladina, izjava tedna

 • Večkrat sem se pogovarjal s trenerji ženskih smučarskih skakalk in so mi dejali, da je šest deklet težko nadzirati, ker ima vsaka svoje potrebe. Kako je v košarki, kjer jih imate vsaj dvakrat več?
 • Morda uporabljajo ženske čare, da bi vas poskušale oviti okoli prsta?
 • Ali kaj vpliva menstrualno obdobje, ki ga imajo dekleta?
 • Ali morate kaj paziti, da ne pohvalite kakšno preveč, ker se lahko pri kateri vklopi zavist?
 • Ali mlada dekleta veliko govorijo o Luki Dončiću?

- novinar spletnega portala Siol Jaka Lopatič, Siol, Žensko košarko povzdignil in ji postavil trdne temelje

Ali sem prav slišala, da imate bolj v čislih nas ženske?

Itak. Na osnovni zdravstveni ravni pa še sploh. Tu se izraža skrb za drugega, in ženske so ne glede na to, kaj trobijo feministke, rojene negovalke, kot bitja voljna pomagati in skrbeti. Moškim je mar za ideje in orožje, ženskam za čustva in ljudi. Mlajša hči Ana študira socialno delo – ko se je vpisovala, sem videl v vrsti sto deklet in enega samega fanta (zato pa se reče »blažen med ženami«). Gre za materialno nehvaležen in delovno obremenjujoč poklic – zato gredo vanj ženske. Na specialistični ravni imam pa kar rad tudi zdravnike, kajti ta raven zahteva tudi nekaj shizoidne racionalnosti, pa četudi brezosebne, in pod kirurškim nožem, recimo, je morda boljše, če ga drži odločna moška roka.

- pisatelj, kolumnist in prevajalec Branko Gradišnik, OnaPlus, Ženske so ne glede na to, kaj trobijo feministke, rojene negovalke in skrbnice

Po drugi strani pa ste na slabšem, ker ni več pravih moških. Hrepenenje po pravem moškem ostaja, čeprav pravega moškega ni. Pametne ženske so do 25. leta izbrale najboljše fante, ampak moja izkušnja govori, da odgovorni in urejeni fantje za dekleta niso zanimivi. Morajo biti vsaj malo problematični in takšne izberejo. Takšni moški imajo težave, so neodgovorni, ženske pa bi jih rade reševale. Seveda nato končajo kot samohranilke. Psihološko zlorabijo svoje otroke, zlasti sinove, ker jih napravijo za svoje partnerje in z njimi rešujejo probleme, ki jih otroci nikdar ne bi smeli niti slišati. Takšni mladeniči nato odhajajo v svet z občutki krivde, dolžni svojim materam.

- psiholog Andrej Perko, Časnik, Dr. Andrej Perko: Kakšen naj bi bil »taprav dec«?

 • Ko je kateri od mojih partnerjev kdajkoli rekel JA, sem vedela, da to pomeni JA. In ko je rekel NE, mi je tudi jasno, da ne rabim iskat nobenih skritih pomenov za tem njegovim NE. Kaj pa mislite, se je zgodilo, ko sem jaz kot ženska rekla JA ali pa NE? Pri nas je to mal' drugač'. Moj JA je lahko pomenil JA, NE ali pa še kaj drugega. Odvisno od tega, na kakšen način sem ga izrekla in pa kdaj.
 • Tekom meseca ne živite z eno žensko, ampak kar s štirimi.

- predsednica društva Sijaj, TEDxLjubljana, Kaj ima menstrualni cikel z razumevanjem žensk?

Če je viski »moška pijača«, kaj mora »pravi« moški vedeti o viskiju.

- novinar 24ur.com Boštjan Tušek, 24ur.com, Čeprav je viski moška pijača, so ga v zadnjem času spopularizirale ženske

(voditelj materi športnika leta 2018)

 • Gospa Mirjam, najprej povejte povsem odkrito, ste vsaj večino Združenih držav Amerike uspeli prepričati, da niste malce starejša sestra Luke Dončića?
 • Ko ga vidite in slišite, a ga najprej vprašate: »A si kaj jedel?«

(voditelj jadralkama Tini Mrak in Veroniki Macarol, ki sta prejeli nagrado športna ekipa leta 2018)

 • Najprej vprašanje, ki zanima vsakega moškega. Kako se dve ženski v čolnu karkoli tako dobro dogovorita?

- športni novinar in voditelj podelitve priznanj Športnik in leta 2018 Saša Jerković, 4d.rtvslo.si, Športnik leta 2018

Eni po novem »vse, kar je povezano s spolnostjo, je seksistično«. Zmotno. V izjavi ni nič seksističnega. »Bi« grožnjo oslabi. Dvomim, da je iztožljiva. Vsaka sla, tudi žaljivo izražena, je hkrati poklon predmetu sle. Je z moraliziranjem kaj narobe?

- filozof in predavatelj na FF (UniLJ) dr. Igor Pribac, Twitter @IgorPribac

O ženskah: »Z leti se tvoj tolerančni prag zvišuje in vse težje prebavljaš neumnosti, sploh če ti ni treba. ... Še naprej denimo mislim, verjamem in bom trdil, da moški zgradi hišo, ženska pa naredi dom, in če sem zato v očeh koga šovinist, mi je prav vseeno!«

- pevec Jan Plestenjak (in urednica revije Ona Sabina Obolnar), Ona Plus, Intervju z Janom Plestenjakom

...copatarski tip moškega nima »jajc« za ničesar. Skrb za družinske prihodke prepušča ženi, prav tako vzgojo otrok. Žena organizira družinska kosila, skrbi za družinske investicije in poskrbi celo za družinska potovanja. Ne zna se boriti za svoje pravice, niti za pravice žene, niti za pravice otrok. Ne zna udariti po mizi, ko je treba.

- pravnik in kolumnist pri Svet kapitala Boštjan J. Turk, Svet kapitala, Pravi moški v podjetništvu

Kaj pa moški danes, kakšne težave imajo? 

Zdi se mi, da so potisnjeni na rob. Če bi se malo pošalila, bi rekla, da so jim ženske, vsaj pri nas, zdaj vzele še vojsko in policijo. Še tam, kjer so bili že iz prazgodovine najmočnejši, smo jih na simbolični ravni kastrirali. Moškemu predstavlja ženska moč in oblast že od vrtca naprej. Če se postavijo zase, jih lahko obdolžijo, da širijo sovražni govor. Znašli smo se v čudni in nerazumljivi zmedi: ženske hrepenijo po močnem moškem, hkrati pa naredijo vse, da si ga podredijo.

- pisateljica in publicistka Milena Miklavčič (in novinarka Dela Helena Kocmur), NeDelo, Čez 50 let bo klasični moški izginil

Tako ostajajo sinovi v domovih staršev še pozno v zrela leta, ko bi se morali že davno odseliti in ustvariti nove družine. Ti mladeniči so za vedno pohabljeni in nesposobni vstopiti v nov odnos z ustrezno partnerko. Ostajajo temeljno nezreli mamini sinovi. Očetje, kje ste? ... zakaj dopuščate ženam, da uničujejo vaše sinove? ... Večkrat pa so iz vzgoje »izrinjeni«; ker se nočejo prepirati s posesivnimi ženami, se umaknejo v svoj svet. Zato je v mnogih družinah pravi kaos, v katerem ni nihče zadovoljen – žena ni zadovoljna z možem, ki se umika, in je zato ona »za vse sama«, mož ni zadovoljen z ženo, ker je ni sposoben »obvladati« in mu neprestano »teži«; otroci pa so žrtev takega nespodbudnega družinskega vzdušja.

- psiholog Andrej Perko, Časnik, Andrej Perko: Vloga očeta pri vzgoji otrok

Tale bi lahko mirno malo po stopnicah padla, če bi Pirkovič imel kaj jajc.

- upokojeni novinar in kolumnist Vinko Vasle, Twitter @vinkovasle1

Doma so prepiri, pa se gre recimo mož olajšat, pa plača uslugo. Potem gre domov s slabim občutkom, ženi pa kupi kakšno darilo. Ne kregata se, ne pride do pretepov, ne pride do eskalacij nasilja. Kar se tiče teh psiholoških zadev in pristopov, je zadeva zelo pomembna. Države, ki so strogo katoliške, se tega zavedajo. Ne vem, zakaj se tega ne bi zavedali tudi mi.

- predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, RTV SLO, Prostitucija v veliki meri rešuje tudi socialne stiske strank

Hočeš nočeš moramo priznati: opisane težave so posledica emancipacije, še več, so posledica prevlade žensk v sodobnem svetu nad moškim in so v konfliktu z naravnim redom, v katerem ima samec prvo besedo. Prav tu je srž problema: sodobna urejenost med spoloma vse bolj nasprotuje več 10tisočletnim odnosom med spoloma pri ljudeh.

- ginekolog Aljoša Preskar, spletna stran Ginekološke ambulante Preskar, Moj blog: Ženski svet

Ja, malce mora pa fant tudi trpeti! V nasprotnem ostane pri mamici do svojega štiridesetega leta, saj je prešibek za kar koli. Ne zna se boriti. Ženska potrebuje krepkega moškega.

- odvetnik dr. Peter Čeferin (in novinarka One Katja Cah), OnaPlus, Dr. Peter Čeferin: Ženska potrebuje krepkega moškega

Množična posilstva deklic (sošolk) niso možna, če so deklice proti. Za spolni odnos sta odgovorna oba udeleženca, saj se dogaja pri polni zavesti obeh….

- pediater in psihoterapevt Viljem Ščuka, Svet24.si, Predlog ljubljanske učiteljice: naj nasilen učenec dobi batine

Če je čisto slučajno kakšna dama preklopila na naš program... Kako ji razložiti, da smo čakali štiri leta na točno ta dan?

- športni komentator Saša Jerković, TV SLO2, Prenos otvoritve svetovnega prvenstva v nogometu

 • Po letu 2020 naj bi bili dirkalniki spet glasni!

Bojim se, da ne. Živimo v takšnem svetu ... Poglejte vendar vse sorte neumnosti, kampanje #metoo in podobno ...

 • Tudi lepa dekleta oz. grid girls so ukinili!

Popolna neumnost. To je bil sestavni del motošporta, povsem neškodljiv. Vsi so v tem uživali in ni bilo razloga za ukinitev. To so stvari, ki ne pripomorejo k reševanju težav v formuli ena.

- športni novinar Miran Ališič (in novinar Tomaž Okorn), MMC RTVSLO, Formula mora biti glasna, umazana in nekorektna

 • Ženske znamo biti bolj diplomatske in čustvene, pa tudi organizirane. Najboljši je tandem obeh spolov. Sami moški v vodstvu utegnejo biti pretirano tekmovalni in kdaj celo narcisoidni, same ženske pa zavistne in celo neprijetne. Tudi ali predvsem do pripadnic istega spola.
 • Časi so se zaradi boja žensk za enakopravnost res spremenili in žal že srečujemo moške, ki so izgubili zdravo moškost in so poženščeni, in ženske, ki so ob prijetno ženstvenost in so prave možače.

- varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, Svet kapitala.si, Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic

Jst bi njo. V enmu filmu. Brutalno. Ohne vazelinë.

- imitator in radijski novinar Jure Mastnak, Twitter (izvorna izjava izbrisana)

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice