Spoznajte mlad, kreativen slovenski par, ki je ustvaril lastno znamko oblačil GOODWILL, oblačil namenjenih predvsem športu in prostemu času.

22-letna Špela Dobrovoljc in 23-letni Lan Hostnik sta študenta v Ljubljani. Ona študira oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti, on pa komunikologijo – trženje in odnosi z javnostmi na Fakulteti za družbene vede. Oba sta letos vzela absolventa in bosta naslednje leto zaključila dodiplomski študij.

Vir: Instagram profil GOODWILL

Ekipo Goodwill pa poleg njiju sestavlja še Špelin brat Žiga Dobrovoljc, s katerim se je zgodba aprila 2019 tudi začela, ko sta s sestro sodelovala pri projektu za faks. On je risal skice, ki jih je potem Špela umestila na oblačila.

Nad kosi oblačil je bil navdušen tudi Lan in začela sta jih objavljati na Instagramu, kjer se je pokazalo zanimanje, zato sta se odločila za resnejšo pot.

Znamka obstaja vse od odprtja na Instagramu, torej marca 2019, spletno trgovino pa sta odprla 9. novembra 2019. Po dobrem letu dni sta se odločila, da bosta odprla še prodajalno, in sicer 16. oktobra 2020 v Škofji Loki.

Posebnost oblačil

Ekipa GOODWILL stremi k delovanju v skladu s trajnostnimi načeli, zato so vsi kosi oblačil kakovostni in lokalni in se ohranijo zelo dolgo, narejeni pa so iz materiala, proizvedenega v Sloveniji z OKO-TEX certifikatom, kar pomeni da je blago brez rakotvornih barvil, pesticidov in barvil, ki sprožajo alergije.

Kot je Špela še zapisala na spletni strani, izdelke šiva sama, zato ne gre za zlorabo delavcev. Potiski so narejeni v ročni sitotisk tehniki, ki velja za eno najbolj obstojnih tiskov na tekstil.

Značilnost oblačil je predvsem udobje, saj sta oba športnika – Špela je tudi plesalka, zato je udobje oblačil vedno postavljala na prvo mesto. Ideje za motive na oblačilih in nekatere kose oblačil pa sta dobila tudi zato, ker sta že nekaj let oba navdušena na surfanjem, za surferje pa je značilen poseben stil oblačil, ki sta se mu z nekaterimi kosi približala.

Njun glavni motiv tako predstavlja grafika rok, imenovana »shaka hand«, ki je prepoznaven surferski motiv in ga je za njuna oblačila narisal Špelin brat Žiga. Med svojimi izdelki pa imata tudi pončo, ki ga surferji tako radi uporabljajo.

»Surfanje je zagotovo prineslo veliko k oblikovanju teh kosov. Oba sva že nekaj let navdušena nad surfanjem. Všeč nama je sproščen, brezskrben, surferski življenjski slog,« sta pritrdila.

Na vprašanje, ali si že od nekdaj želita svojo znamko oblačil, pa odgovarjata ... »V resnici nisem nikoli točno vedela, kaj bi počela v življenju, zanimalo pa me je več stvari,« je povedala Špela in dodala: »Vse, kar sem si želela, je bilo, da pred koncem študija ustvarim nekaj svojega in grem tako vzporedno s tem v svet. Pa je do tega kar zares prišlo.«

»Dokler nisem spoznal Špele, si nikoli nisem predstavljal, da bom imel lastno znamko oblačil. Sem si pa vedno želel delati nekaj zase (biti sam svoj šef) in ne za druge. To se zdaj uresničuje,« je dodal Lan.

Ideje za oblačila dobivata skupaj, Špela kose zašije in skrbi za Instagram, medtem ko Lan skrbi za ostale, s poslom povezane stvari, kot so pošta, birokracija in finance.

Sicer pa je GOODWILL, ki je sicer znamka zase, del družinskega podjetja Atelje Dobrovoljc, ki stremi k lokalni izdelavi, uporabi naravnih materialov, udobju in pozitivni energiji. Na vprašanje, kako in kdaj se je uspela naučiti šivati, pa je Špela odgovorila:

»Hja, prvi začetki šivanja so bili že v srednji šoli, ampak nič kaj resni. S šivanjem se namreč ukvarja moja mami. Tudi ona je oblikovalka oblačil. Mene pa to do lani nekako sploh ni zanimalo. Vedno je bil večji fokus na plesu. Ker pa smo imeli na faksu veliko projektov, kjer je bilo treba oblačilo oblikovati in ga nato sešiti, sem se seveda za vse težave pri šivanju obrnila na mami. Tako sem počasi dobivala znanje in idejo, da bi lahko začela oblačila izdelovati tudi sebi.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice