Slika je simbolična.
Prisilne poroke so še vedno prisotne med Romi, tudi v Sloveniji.

V okviru projekta Nacionalna platforma za Rome je izšel priročnik o prepoznavanju zgodnjih in prisilnih porok in o ukrepanju v teh primerih.

Da bi čim bolje razumeli kompleksnost pojavov prisilnih in zgodnjih porok, je ministrstvo zaprosilo izvajalce v svoji mreži za pojasnila in razlago, kako prepoznavajo in obravnavajo ta dva pojava.

Informacije in ugotovitve različnih izvajalcev in deležnikov, jasno kažejo, da so zgodnje in prisilne poroke znotraj romskih skupnosti še vedno prisotne.

Prezgodnja odraslost - ukradeno otroštvo

Zgodnje in prisilne poroke v romski skupnosti so tabu tema, o kateri le redko govori glasno, in to kljub dejstvu, da se s tovrstnimi dejanji, ki v prezgodnjo odraslost potisnejo mladoletne romske deklice, kršijo vsi temeljni členi Konvencije o otrokovih pravicah. 

Toda tudi o neprijetnih stvareh, predvsem tistih, ki v temelju kršijo temeljne pravice otrok, je treba govoriti glasno. Le tako lahko dosežemo, da bi se okolica, v kateri živijo ti otroci, pravilno in odgovorno odzvala, s čimer bi zaščitili vsakega posameznega otroka ter mu omogočili varno in srečno otroštvo.

Slika je simbolična.

Prisilne poroke v Sloveniji

Kot kažejo, podatki s terena kažejo, so primeri prisilnih porok med Romi in Rominjami, ki prebivajo v Sloveniji, še vedno prisotni, vendar ne povsod enako pogosto.

Tovrstne prakse so bolj prisotne v poselitvenih jedrih romske skupnosti na območju severovzhodne Slovenije in veliko manj zaznane na romskih poselitvenih prostorih v jugovzhodni Sloveniji ter Pomurju.

Slika je simbolična.

»Poroka po romsko« 

Kot je navedeno v priročniku, »poroka po romsko« navadno poteka bodisi tako, da fant in dekle za kratek čas skupaj pobegneta, po njuni vrnitvi se sklepa, da sta v tem času imela spolni odnos, in se nato začne par obravnavati kot poročen; pogosto dekle pobegne k fantu oziroma z njim k njegovemu sorodstvu in se z njim »poroči« tako, da ima z njim spolni odnos.

Pri »porokah« po navadi ne gre za poroko v pomenu uradne registracije na upravni enoti ali za poroko z vidika spregleda starosti, temveč ta izraz pri romski populaciji opredeljuje prvi spolni odnos med mladostnikoma.

V obeh primerih gre za pojav, ki nedvomno lahko povzroči veliko škode v posamezničinem oziroma posameznikovem duševnem in posledično osebnostnem razvoju oziroma v procesu odraščanja ter tudi na področju njenega oziroma njegovega zdravja.

Prisilne in zgodnje poroke so kršenje osnovnih človekovih pravic in oblika nasilja nad ženskami in otroki, ki ima negativne posledice za posameznike, družine in celotno družbo.

Zavedati se je treba, da gre za škodljivo prakso, ki je ne moremo sprejeti kot običaj ali del kulture določenih družbenih skupin.

Opustitev šolanja in zgodnja nosečnost kot posledici zgodnje poroke

Zgodnji poroki praviloma neizbežno sledita opustitev šolanja in zgodnja nosečnost, kar je nevarno tako za bodočo mamo kot za njenega otroka.

Po navedbah Unicefovega raziskovalnega centra Innocenti2 je smrt, povezana z nosečnostjo, vodilni vzrok smrtnosti deklet, starih od 15 do 19 let, poročenih ali neporočenih po vsem svetu.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
PuklastiVanč (nepreverjen)

Poroka po romsko ... pobeg in spolni odnos ... a se delate norca?

Starejše novice