Marjan Dora je na »vroči« stol v oddaji Dora – nedeljski pogovori tokrat povabil doktorja informatike in profesorja na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo Žigo Turka. 

Žiga Turk se je preizkusil tudi v politiki, a ugotovil, da nima nekaterih spretnosti, ki jih človek v politiki potrebuje, da je uspešen. Težava je namreč znati početi stvari, znati uporabljati prijeme, ki te naredijo v politiki uspešnega, in ne samo znati, ampak tudi hoteti jih uporabljati, pravi:

»Posluževati se nekih metod, ki so za politiko značilne in ki so morda v Sloveniji še za odtenek bolj umazane kot kje drugje.«

Politika ga ni nehala zanimati

Spregovorila sta tudi o delitvi na naše in njihove. Povsod po svetu sta dve opciji, ki tekmujeta, pravi Turk in popolnoma iskreno, ne da bi moral to narediti pravi, doda, »v vladi Mira Cerarja je Mramor zelo dobro stvari zapeljal.«

Čeprav je pred leti, ko je padla vlada Janeza Janše, v kateri je bil tako imenovani »super« minister, odstopil z vseh funkcij v SDS, pa ga politika ni nehala zanimati.

Še vedno je na svetovnem spletu prisoten vsak dan. Tvita, bloga, pove svoje mnenje. Pri tem je zelo neposreden. Pove, kaj misli in si s tem nakoplje zamere tako med »svojimi« kot na levem polu slovenske politike. Še vedno je član stranke SDS in plačuje članarino: 

»Mene članstvo v stranki nič ne omejuje pri tem, kakšno mnenje imam oziroma kakšna mnenja objavljam.«

»Z Janezom Janšo nisva družinska prijatelja«

S predsednikom stranke Janezom Janšo sta se v zadnjih dveh letih z v živo videla mogoče dvakrat. So se odnosi med tesnima sodelavcema ohladili?

»Ne, niso se ohladili, prej sem bil sodelavec, zdaj pa nisem sodelavec, da bi bili pa družinski prijatelji pa nismo,« odgovarja.

Kot profesorja na fakulteti ga je voditelj Dora vprašal tudi o stalni pripravljenosti, za katero Turk pravi: 

»Lahko rečem nekaj, kar mi gotovo ne bo prineslo popularnosti, ampak ta 'afera' o stalni pripravljenosti je bila napihnjena.«

S pregovori tudi o tem, kakšen profesor je in kako ga vidijo študentje. Pravi, da je mogoče siten zato, ker išče neko razumevanje, da študenti ključne stvari dobro razumejo.

»To so neki ljudje, luzerji, ki nimajo kaj drugega delati«

Žiga Turk je leta 1984 bil med soustanovitelji in uredniki revije Moj mikro in velja za enega od pionirjev svetovnega spleta v Sloveniji. Zato se je beseda v pogovoru nanesla tudi na komentarje in komentatorje na spletu.

»To so neki ljudje, luzerji, ki nimajo kaj drugega delati, verjetno stanujejo pri starših, niso si sposobni zrihtati službe in potem anonimno nabijajo. To se meni zdi manj kot nič,« je Turk povedal predvsem o piscih rasističnih komentarjev. 

Sicer pa je v pogovoru Marjanu Dori pripovedoval tudi o svoji mladosti, računalništvu, znanstveni karieri in politiki.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice