Ob prihajajočih praznikih opozarjamo in opominjamo, da živali niso igrače in se jih ne podarja kot darilo. Marsikateri kuža ali muca prvi božič preživi v toplem domu, naslednjega pa v zavetišču. 

Približujejo se prazniki in nemokrat se zgodi, da bi ljudje svojim najdražjim podarijo žival. Pa je to res pametno?

Tomaž Kristanič, vodja Zavetišča za živali Maribor, jasno in glasno opozarja, da se »tudi v Zavetišču za živali Maribor, na srečo le redko, soočamo s situacijo, ko bi ljudje želeli posvojiti žival in jo predati kot darilo otrokom, babici, sorodniku ... Takšne ljudi takoj zavrnemo.«

Odločitev za žival je odločitev za družinskega člana

Kristanič poudarja, da bi »odločitev za žival naj bila družinska odločitev za družinskega člana, življenjskega sopotnika, kateri nam predstavlja odgovornost za naslednjih 15 do 20 let. Žival nikoli ne bi smela biti darilo, saj so čuteča bitja, s svojim edinstvenim karakterjem in bi se moral za žival odločiti tisti, ki bo za njo celotno življenjsko obdobje poskrbel. Le ob prepoznavanju in ujemanju s karakterjem živali bo privedlo do srečnega sobivanja.«

V zavetišču pri ljudeh hitro vidijo, kdo prepušča izbiro živali otrokom. Zato lahko hitro reagirajo in preprečijo posvojitev oziroma nakup živali brez tehtnega premisleka, še poudarja Kristanič.

»Iz teh razlogov zahtevamo, da se ljudje z živaljo pred posvojitvijo spoznavajo in vidijo, kakšen je okviren karakter živali in se nato odločijo, ali je to res prava odločitev za naslednjo dekado let ali dve,« dodaja.

Na problematiko opozarjajo tudi v društvu Animal Angels.

TRI DEJSTVA:

  • Živali niso darilo.
  • Podariti žival je neprimerno.
  • Podariti žival otroku in pričakovati, da bo zanjo skrbel sam, pa je nedopustno.

Opozarjajo, naj ljudje živali raje posvajajo in ne kupujejo. »Naredite dobro delo in rešite kakšno žival iz hladnega zavetišča,« pozivajo.

Pred nakupom ali posvojitvijo živali se je o tej potrebno tudi pozanimati

»Vsekakor bi se morali ljudje bolj podrobno pozanimati pred nakupom ali posvojitvijo živali. Prevečkrat se dogaja, da si ljudje umislijo in nabavijo kakšno žival in nimajo niti osnovnega znanja o živalskih potrebah in vedenju, kot so življenjska doba, zahtevan oziroma primeren življenjski prostor, primerna prehrana, vedenjske in pasemske značilnosti,« še opaža Kristanič.

»Zato se naj vsak, ki ima željo po kakšni živalski vrsti, prvotno pozanima o vseh potrebah, ki jih ima žival, tudi premisli naj, kam jo bo namestil v izrednih situacijah, na primer v času dopusta, potovanja, hospitalizacije,« dodaja.

Skrb za žival prinese tudi finančno obremenitev

»Ob tem pa moramo računati tudi na to, da skrb za žival prinese finančno obremenitev. Ne smemo pozabiti na sterilizacijo in kastracijo, ležišča, terarije in akvarije, grelce, posode, hrano, priboljške, igrače, veterinarske stroške …« pravi Kristanič.

Tukaj sta seznama živali, ki na svoj doma čakajo v Zavetišču za živali Maribor ali pa jim dom išče društvo Animal Angels.

Vodja zavetišča pa ob tem še opozarja: »Dobro premislite, preden se odločite za katero koli žival, in imejte v mislih, da so čuteča bitja, ki imajo svoje potrebe.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice