Po Statističnem uradu Republike Slovenije sta najpogostejša živalska priimka pri nas Kos in Golob. V Sloveniji pa živi še obilica drugih z neslavnimi živalskimi priimki, s katerimi so se verjetno “bohotili” njihovi prvotni nosilci.

Slovenci smo znani po tem, da smo že od nekdaj kmečki narod in zelo povezani z naravo okoli nas. Zato prav nič ne preseneča dejstvo, da je med nami približno 17 odsotkov takšnih, ki nosijo priimek z živalskim imenom. Na vrhu lestvice kraljujejo ptice, ki jih je največ zaznati na območju Štajerske in Pomurja. Na prvem mestu prednjači priimek Kos z 3891 nosilci, sledi mu pa Golob z 3840 nosilci. Potem pa so tu še razni Medvedi, Jerebi, Jazbeci, Mački, Jeleni, Volki, Čuki, vmes tu in tam pritaca še kakšna Zver, ki po številnosti kraljuje pomurski regiji, in prileze Lazar, ki mu očitno najbolj ustreza milo podnebje Obalno-Kraške regije. V celem živalskem kraljestvu tako biva 21.928 oseb.

V primeru, da se pišete Jazbec, je povsem mogoče, da je bil prvi Jazbec v vaši liniji verjetno čudaški, samotarski človek, ki je zelo rad spal. Ste že kdaj slišali za rek “spati kot jazbec”?

Velikoglavi zijalci

V primeru, da se pišete Kapelj … No, recimo, da vam tudi ta priimek dela “Medvedjo” uslugo. Kapelj je v bistvu sladkovodna riba z zelo veliko in široko glavo, ki botruje nastanku frazema “Zijati kot kapelj”. Vaš prednik, ki se je bohotil s tem priimkom, je tako morda imel zelo veliko široko glavo, z malo dodatne smole pa je verjetno tudi neposrečeno buljil (četudi to ni bil njegov namen).

Močni, zviti in mirni

Več sreče imajo Medvedi, Jeleni, Mačke, Lisice, Orli in podobni mogočneži, saj kdo pa ne bi želel biti velik, močan, kraljevski, samosvoj in zvit?

Če se pišete Golob, bodite mirni – te ptice so namreč prinašalci miru, tako da je vaš prvotni nosilec tega priimka verjetno slovel po svoji mirni naravi. A pozor! V Angliji in Franciji Golobi (ang. in fra.: Pigeon) slovijo po svoji lahkovernosti in naivnosti.

Grintave tečnobe

Vsi, ki nosite zloglasen priimek Komar (teh ne mara nihče), ste sicer lahko zelo prijetni, a vaš prednik si tega priimka zagotovo ni zaslužil zaradi svoje priljubljenosti. Obstaja velika verjetnost, da je to bil majhen grintavi nepomembnež, ki se je rad vmešaval v šahovske ali kvartopirske igre drugih in jih motil z nezaželenimi pripombami.

Seveda je teh živalskih priimkov še veliko več. Pomembno pa se je zavedati, da vas priimek in z njim povezane pozitivne in negativne lastnosti ne smejo definirati. Če si boste namreč nesli k srcu, ko vas kdo debelo pogleda, ker se pišete Kozel, obstaja velika verjetnost, da boste dosegli sloves prvotnega Kozla, namreč močno smrdljivega človeka, ki so ga poznali po njegovi topoglavosti in/ali pohoti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice