Hrup lahko povečuje stres, s tem pa lahko sčasoma ogrozi naše zdravje. Na voljo je nova aplikacija za ocenitev hrupnega okolja.

Z uporabo mobilne aplikacije »Zvoki iz mojega okolja« lahko doprinesete k oceni zvočnega okolja.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poziva vse prebivalce, da z mobilno aplikacijo ocenijo hrup v svojem okolju. Na tak način bodo zvoki lahko prikazani s kartami hrupa. Strateške karte hrupa, ki so izdelane na ta način, so dosegljive v Atlasu okolja Agencije RS za okolje.

Glede na obremenjenost okolja s hrupom lahko v grobem napovemo, kakšne posledice za zdravje in počutje ljudi lahko pričakujemo. Študije namreč kažejo, da se dejanski odziv javnosti pogosto presenetljivo razlikuje od naših napovedi. Vzrok za tako odstopanje je predvsem dejstvo, da na naše počutje ne vpliva samo raven jakosti zvoka. Pomembne so tudi  druge značilnosti zvoka od konstantnosti in monotonosti do prekinitev in impulzov ter poudarjenih tonov. Če hrup spremljajo tudi vibracije, je odziv še toliko bolj drugačen. Hrup neke naprave bo v sicer zelo hrupnem okolju manj moteč, kot v mirnem okolju, piše na strani NIJZ.

Vaše mnenje je pomembno

Zato je pomembno, da pozorno spremljamo mnenja prebivalcev, ki v določenem okolju bivajo, delajo, se rekreirajo ali zabavajo. Tako prebivalci cele Slovenije lahko sporočijo, kakšno je mnenje o zvočnem okolju v katerem bivate.

Rezultati bodo grafično prikazani na zemljevidu Slovenije tako, da bo prepoznavno prav vsako posamezno mnenje.

Aplikacija ima zaenkrat zgolj namen ozaveščanja o pomenu kakovosti zvočnega okolja v našem življenjskem prostoru. Vtisi o hrupu kot doživetja naravnega zvočnega okolja so izrednega pomena, ki bi ga želeli takega tudi ohraniti, še piše na strani NIJZ.

Rezultati bodo predvidoma objavljeni letos v decembru.

Več informacij lahko najdete na spletnem naslovu [email protected].

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice