Zveza potrošnikov Slovenije zopet opozarja na odpoklic kar treh izdelkov. To so suhe fige, rozine in barva za lase.

Suhe fige

Uprava Repubike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru letnega programa vzorčenja odvzela vzorec suhih fig, v katerem je preverjala skladnost glede vsebnosti mikotoksinov. To je strup, ki na živilih proizvaja plesen in glive in se lahko pojavi pri rastlini že v rastni fazi ali pozneje, med neprimernim skladiščenjem.

Vzrok odpoklica

Analiza izvedena v uradnem laboratoriju je pokazala, da Suhe fige – delno rehidrirane, blagovne znamke Fruit for snack, ki so pakirane v paketu 200 gramov in imajo rok uporabe najmanj do 20.02.2020, vsebujejo ohratoksina A. Prisotnost omenjenega mikotoksina lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi.
 

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Rozine

Trgovec Eurospin obvešča o odpoklicu rozin Sultanina, ki so pakirane v paketu 250 gramov in imajo rok uporabe najmanj do 30.03.2021.

Vzrok odpoklica

Pravtako je tudi odpoklic rozin objavljen zaradi presežene najvišje dovoljene vsebnosti Ohratoksina A.

Zato Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, da v primeru, če imate doma odpoklicane suhe fige ali rozine, jih ne zaužijte. Lahko jih vrnete v trgovino, kjer ste jih kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.
 

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Barva za lase

Objavljen je tudi odpoklic naravne barve za lase Color Erbe temno kostanjeva, castano scuro violino 34 Ident.

Vzrok odpoklica

Barva vsebuje prepovedano barvilo o-fenilendiamin. Sestavina je alergena snov, ki predstavlja tveganje za zdravje. Komplet vsebuje poleg barvne kreme tudi regenerator, ki vsebuje mešanico Methylchloroisothiazolinone in Methylisothiazolinone, ki je dovoljena le v izdelkih, ki se izperejo. Navodilo za uporabo na tem izdelku navaja, da se izdelek ne izpere. Izdelek ni skladen z Uredbo o kozmetičnih izdelkih.

Zveza potrošnikov Slovenije še dodaja, da so odpoklicani izdelki stare proizvodnje. Če imate to barvo doma, preverite seznam sestavin. V primeru, da vsebuje navedene sporne snovi, je ne uporabljajte. Lahko jo vrnete v trgovino, kjer ste jo kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice