Foto: Jure Banfi
V prvi polovici sezone 2021/22 Nogometnega kluba Maribor ni manjkalo vzponov in padcev, kljub temu pa bodo vijoličasti pomlad pričakali na vrhu Prve lige Telemach.

Konec dober, vse dobro? Nogometaši Maribora bodo prezimili na vrhu državnega prvenstva, v nadaljevanje Prve lige Telemach pa bodo zakorakali z jasnim ciljem.

Navijači najtrofejnejšega slovenskega kluba po dveh sušnih sezonah pričakujejo nove lovorike, Maribor je po oktobrskem izpadu iz pokalnega tekmovanja v igri še za eno, to je za naslov državnega prvaka.

Štajerci so v jesenskem delu Prve lige Telemach zbrali 39 točk, največ med deseterico prvoligašev, eno več kot drugouvrščeni Koper. Olimpija ob tekmi manj zaostaja za osem točk, še dodatni dve več šteje prednost pred Muro, ki jo še čaka zaostalo gostovanje v Stožicah.

Prav Sobočani so maja po odločilni tekmi v Ljudskem vrtu slavili krstni naslov državnega prvaka, v Mariboru pa so še drugič zapored obrisali pod nosom in vnovič ostali brez 16. »zvezdice«.

Karanović preporodil moštvo

Prvo polovico letošnje sezone Maribora bi lahko razdelili na dve obdobji, na ero pred Radovanom Karanovićem in po njem.

»Vojak« kluba, kot pravi sam sebi, je po slovesu Simona Rožmana preporodil ekipo in sestavil serijo dobrih rezultatov. Maribor je pod taktirko Karanovića osvojil 26 od možnih 32 točk, edina prava črna pika je zgolj pokalni poraz.  

Dolgoletni trener mlajših klubskih selekcij je v prvi vrsti zakrpal luknje v zadnji vrsti vijolic. Obramba petnajstkratnih državnih prvakov je v prvi četrtini, ko je bil na čelu ekipe še Rožman, prejela kar 15 zadetkov.

Ažbe Jug je bil nepremagan zgolj enkrat, povsem drugačna pa je bila podoba ekipe pod taktirko Karanovića. Rušan v golu Maribora je na 11 tekmah kar devetkrat zaklenil svojo mrežo, klonil pa je zgolj v Domžalah in Murski Soboti.

Voloder že v lasti Maribora

Zasluge za to številko gredo celotni zasedbi, v prvi vrsti nogometašem, ki v fazi branjenja opravljajo najpomembnejše zadolžitve. Med poletnimi novinci je nase opozoril osrednji branilec Nemec balkanskih korenin Robert Voloder.

Mladi reprezentant Nemčije, ki ga je pred sezono posodil Köln, je kljub mladosti - šteje 20 let - hitro prevzel vidno vlogo v ekipi.

Če se je zdelo, da se Nemanja Mitrović po poškodbi kolena še išče, je dvakratni strelec hitro postal vodja zadnje linije. Ob Ažbetu Jugu in Mitji Križanu je edini, ki je v jesenskem delu Prve lige Telemach odigral 1.800 minut.

Marko Šuler je pred dnevi v pogovoru na Radio City že potrdil, da je Voloder, podobno kot Antoine Makoumbou, že odkupljen in je polnopravni član Maribora, je pa športni direktor Štajercev nakazal, da bi lahko že v kratkem potrdil prvo zimsko prodajo.

Vrhovec najbolje ocenjeni nogometaš lige, Mudrinski potrdil kakovost

Nova sezona brez lovorike je v kadrovanju poskrbela za ogromne reze. Takšnih v Mariboru v zadnjih letih niso bili vajeni. Precej je bilo nogometašev, ki ob znižanju plač niso sprejeli ponujenih pogojev, zato so se po izteku pogodbo poslovili.

Šuler je nekaj lukenj zapolnil tudi s izposojami. Ob Voloderju velja izpostaviti še enega posojenega nogometaša, gre za Ognjena Mudrinskega. Srb je s sedmimi zadetki prvi strelec moštva, blestel pa je predvsem v zaključku jeseni.

Robustni napadalec je na zadnjih šestih tekmah petkrat meril v polno, Šuler pa je večkrat poudaril tudi njegovo vlogo v slačilnici. V Vojvodini rojeni nogometaš premore precej izkušenj, obenem pa tudi nekaj prepotrebne predrznosti.

Te ne manjka niti Blažu Vrhovcu. Izkušeni vezist, ki mu pogodba poteče po koncu sezone, je z indeksom 255 najbolje ocenjeni nogometaš Prve lige Telemach po analizi InStat, v prvenstvu je s tremi podajami in tremi zadetki tudi med vidnimi členi napada vijoličastih.

Pomembnost njegove vloge na sredini igrišča je pokazalo novembrsko gostovanje v Fazaneriji, ko zaradi slabega počutja ni zaigral. Obramba Maribora je prvič po šestih tekmah brez zadetka klonila kar trikrat, Karanović pa je doživel prvi ligaški poraz na klopi vijolic.

Med mlajšimi nase opozoril Žugelj

Če je Mudrinski prvi strelec ekipe, pa je največ asistenc zbral Gregor Sikošek. Tudi bočni branilec iz Posavja se je v Ljudski vrt preselil poleti, na jesenskih ligaških tekmah pa je podal za pet zadetkov Maribora.

Poletna prenova moštva je v ospredje potisnila tudi nekaj mlajših nogometašev. Nino Žugelj je v državnem prvenstvu odigral 1070 minut, priložnost pa je dobil na 16 tekmah. Asistenci je dodal tri zadetke, uspešen pa je bil tudi v evropskih tekmovanjih.

Korošec, ki tako po postavi kot nekaterih potezah na zelenici večkrat spomni na Josipa Iličića, je v kvalifikacijah UEFA Evropske konferenčne lige zatresel mreži Urartuja in Hammarbyja, ki je kasneje v svoje vrste zvabil Aljošo Matka.

Ob naštetih igralcih so nekateri nogometaši zaostali za pričakovanji, mi pa vas bralce sprašujemo, kdo vas je v prvi polovici aktualne sezone najbolj prepričal s svojimi predstavami?

Kdo vas je v jesenskem delu sezone najbolj prepričal s svojo igro?

Ažbe Jug
9% (22 glasov)
Ognjen Mudrinski
44% (105 glasov)
Gregor Sikošek
3% (8 glasov)
Robert Voloder
19% (46 glasov)
Blaž Vrhovec
10% (24 glasov)
Nino Žugelj
7% (17 glasov)
nekdo drug
7% (16 glasov)
Skupno glasov: 238

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

KAJ TO DA JE SIKOŠEK NA SEZNAMU JE PARODIJA NA KLUB?

dd (nepreverjen)

ŠE SIRK IN ŠTURM VAM MANJKATA - IGRALCA ZA NK MALEČNIK

In reply to by dd (nepreverjen)

Neko (nepreverjen)

Keri pa je sploh nogometaš Maribora? Postali so kot Olimpija, pokupljena sezonska druščina.

Franc s Piramide

Bolj malo časa imam za ogled nogometnih tekem, komaj da še s pubeci kako brcnemo.

Starejše novice