Foto: Jure Banfi
Na klopi Mure ga je nasledil Damir Čontala, Ante Šimundža pa se po uspešnem obdobju s črno-belimi podaja v tujino. Štajerski strokovnjak je danes tudi uradno postal trener bolgarskega Ludogorca.

Pri serijskih državnih prvakih so Anteja Šimundža kot novega trenerja predstavili pred nekaj minutami in tako potrdili nekajdnevna namigovanja o selitvi Štajerca v Bolgarijo.

Kot so v teh dneh napovedali že tamkajšnji mediji, je nekdanji napadalec z desetkratnim zaporednim prvakom Bolgarije sklenil enoinpolletno pogodbo do konca sezone 2022/23, že v torek pa je obiskal klubski trening center.

Ludogorec, ki ima po 18 krogih prvenstva dve točki naskoka pred drugouvrščenim CSKA-jem, bo prvo ligaško tekmo odigral 12. februarja, ko bo gostoval pri deveti Ardi. 

Šimundža bo svoje varovance pa bo zbral dober mesec prej, 9. januarja, ko bo moštvo iz Razgrada pričelo priprave na nadaljevanje sezone. Tedaj naj bi Štajerec stopil tudi pred bolgarsko sedmo silo. Tudi Ludogorec bo, tako kot Mura, del priprav opravil v Turčiji, kjer se bo pomeril tudi z nemškim Wolfsburgom.

Peti tuji trener v zgodovini kluba

Petdesetletnik bo peti tuji strateg v zgodovini kluba iz Razgrada, mesta s 50 tisoč prebivalci na severovzhodu Bolgarije, kjer je Mura to poletje gostovala v drugem krogu kvalifikacij UEFA Lige prvakov.

S Šimundžo se k bolgarskemu prvaku odpravlja tudi Damjan Ošlaj, za telesno pripravo pa bo skrbel Hrvat Luka Bašić. Po informacijah, ki krožijo, je želel Štajerec v Ludogorec odpeljati tudi Dejana Novaka, ki pa ostaja kondijski trener Mure.

Klub, ki je bil še leta 2010 tretjeligaš, je med prvoligaši prvič nastopil v sezoni 2011/12 in še v isti sezoni pričel serijo desetih zaporednih naslovov državnega prvaka, ta niz pa traja še danes.

Za preporod in uspehe »orlov« je v veliki meri zaslužen milijonar Kiril Domuščijev, a je moštvo Ludogorca v desetletju pod njegovim lastništvom vodila že enajsterica različnih trenerjev, nekaj »hišnih« strategov tudi v več obdobjih.

Tujci se v Razgradu niso proslavili

Šimundža bo na klopi nasledil Stanislava Genčeva, ki je ekipo začasno vodil po oktobrskem slovesu Valdasa Dambrauskasa. Zdajšnji trener Hajduka se je v Razgradu zadržal le deset mesecev, službo pa je izgubil po bledi evropski podobi.

Le nekaj tednov daljše je bilo obdobje Čeha Pavla Vrbe, ki ga pristaši Maribora poznajo kot trenerja Viktorie Plzen, Brazilec Paulo Autuori je Ludogorec vodil zgolj med julijem in oktobrom 2018. Še krajša je bila era Bruna Ribeira, Portugalec je bolgarske prvake zapustil po vsega 43 dneh.

Bolgar Ivajlo Petev, sedanji selektor Bosne in Hercegovine, ki je Ludogorec popeljal med prvoligaše in dveh naslovov državnega prvaka, je s 1116 dnevi vodenja praktično nedosegljiv. 

Še najbolj se mu je v drugem trenerskem poskusu s 640 dnevi službovanja približal Georgi Dermendžijev, ki je z zelenimi trikrat pokoril ligaško konkurenco, dvakrat v drugi trenerski epizodi.

Kako uspešen bo na nemirni klopi Ludogorca zdaj že bivši trener Mure?

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
11 (nepreverjen)

Ajde srečno 'bugar'.

Starejše novice