V nogometnem vlogu Pogled s tribune je gostoval Ante Šimundža, ki soboško Muro uspešno vodi na poti v prvo ligo. Ob sedanjem izzivu v drugi ligi je spregovoril tudi o časih, ko je vodil Maribor, Marcosu Tavaresu in selektorskih ambicijah.

Ante Šimundža je tudi prvi strelec Maribora v ligi prvakov, Zlatko Zahovič pa ga je imenoval za najuspešnejšega trenerja v zgodovini NK Maribor. Nekdanjemu odličnemu napadalcu je namreč na mariborski klopi uspel preboj v izločilne faze lige Evropa, za tem pa so se Mariborčani še drugič v zgodovini uvrstili v ligo prvakov. 

46-letnik zdaj že tretjič v svoji trenerski karieri sedi na klopi Mure, ki je na dobri poti k povratku med slovensko nogometno elito. Šimundža ima z Muro visoke ambicije, ki se skladajo s klubsko vizijo, pri kateri Muri pomaga tudi ruski kapital.

Ante Šimundža - strelec prvega zadetka Maribora v ligi prvakov

Spomnil se je tudi štajersko-prekmurskih derbijev med Mariborom in Muro, ki jih je doživel že kot igralec. Že prihodnjo sezono si lahko obetamo nove dvoboje, ki so na tribune vedno privabili veliko število gledalcev. »Vedno je bilo odlično, perfektno. Zavedal si se, da si prišel na stadion, ki ne bo prazen. Bilo je pravo nogometno vzdušje, čvrst, fer in zelo kvaliteten nogomet,« se spominja Šimundža.

Dotaknili smo se tudi tega, da je v zgodovino vpisan kot prvi strelec Maribora v zgodovini lige prvakov.

»Ko pogledaš nazaj, je to res posebno. Imeli smo veliko željo, veliko smo trenirali, bil je velik privilegij igrati v ligi prvakov, zadetek pa mi je ogromno pomenil. A v tistem trenutku evforije nisem občutil. Ko pa gredo leta naprej in se ta čas odmika, si vedno bolj misliš, kaj smo takrat dosegli. Po pravici povedano si zadetka sam nisem predvajal. Pokazala sta mi ga otroka, ko sta me prosila, naj jima pokažem,« je še povedal mariborski strokovnjak.

Šimundža: Povezava z Mariborom je bila in vedno bo

»Maribor je tisti klub, ki je mene afirmiral na nogometni zemljevid Slovenija pa tudi na evropski. Povezava je bila in vedno bo. Tudi tam sem si želel neprestanega napredka, napredovanja vsak dan. V dveh letih smo dosegli izjemne rezultate. Zelo dobri spomini, iz tistih časov črpam svoje izkušnje, ki jih lahko uporabim v svojem nadaljnjem delu,« se uspehov na mariborski klopi spominja Šimundža.

Tudi zdaj, ko trenira Muro in je minilo že več kot dve leti od slovesa z mariborske klopi, jasno, še vedno spremlja nogometaše Maribora. Vnovičen uspeh Maribora v ligo prvakov ga ni presenetil.

»Zelo velik uspeh, žreb je sicer bil na njihovi strani, a to ne zmanjšuje pomena njihovega dela, ambicioznosti, odrekanja. Glede na razmišljanje in usmeritev vseh v klubu, je to le še ena potrditev, ki jih vodi do teh uspehov,« je povedal Šimundža.

Maribor ima srečo, da je Tavares ostal

Minuli vikend je Marcos Tavares na večni lestvici strelcev v prvi ligi dohitel Štefana Škaperja s 130 zadetki. Tudi naš sogovornik Ante Šimundža še vedno vztraja na lestvici najboljših desetih strelcev v slovenskem prvoligaškem tekmovanju. Mariborskega legendarnega kapetana pa pozna do potankosti.

»Marcos Tavares je igralec, ki ima izjemno kvaliteto. Je dodana vrednost Maribora, in je že vrsto let gonilna sila tega kluba. Če si kdo zasluži, si to on zasluži. Je pa Maribor imel srečo, da je Tavares ostal. To je tudi kvaliteta kluba, da je lahko Tavaresu omogočil razvoj in napredek. Maribor je toliko velik klub, da je vse te malo večje vsote zanj z lahkoto odbijal, zavračal pa jih je tudi igralec sam. To je potrditev za klub, da tako kvaliteten igralec vztraja v klubu,« se je na najboljšega mariborskega strelca ozrl Šimundža.

Nekoč bi rad vodil reprezentanco

Tako kot vsak trener, je tudi njegov cilj, da bi nekega dne vodil reprezentanco Slovenije. Do sedaj ga v zvezi s tem ni kontaktiral nihče, prav tako v času, ko je na klopi Mure, ni prejel nobene druge ponudbe.

»Selektor slovenske reprezentance je eno priznanje, ki si ga tudi jaz nekega dne želim. Gre pa za specifično delo, obremenjen si 8-10-krat na dan, za zdaj pa še imam toliko energije, da bi pogrešal vsakodnevno delo. V kasnejših letih se bo to verjetno spremenilo, željo pa imam nekoč postati selektor Slovenije,« je povedal Ante Šimundža.

Z Antejem Šimundžo smo se pogovarjali še o marsičem. Povedal je, kaj si misli o prestavitvi tekme Mure z Radomljami zaradi bolezni radomeljskih nogometašev. Dotaknili smo se tudi tega, kaj je počel v skorajda dveletnem premoru po slovesu z mariborske klopi. Več pa v priloženem videoposnetku.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice