Med Evropsko nogometno zvezo in deležniki bo danes potekala ključna videokonferenca. Sodelovalo bo 55 držav, cilj pa je iskanje ustrezne rešitve za preostanek letošnje sezone.

Zadnje dni se je tako v medijih kot med ljubitelji nogometa pojavljajo precej špekulacij o tem, kakšna bo usoda državnih prvenstev v letošnji sezoni, prav tako pa ostaja vprašanje kakšna bo usoda evropskih tekmovanj in EURA 2020.

Slednje skorajda zagotovo ne bo odigrano v terminu, ki je predviden, UEFA naj bi namreč predlagala njegovo prestavitev na mesec decembra, nekateri menijo, da bi se lahko prvenstvo odigralo prihodnje leto. Posledično potem ne bi bila odigrana pred kratkim vzpostavljena Liga narodov.

S prestavitvijo evropskega prvenstva bi državne lige, med njimi tudi Prva liga Telekom Slovenije, dobile dovolj manevrskega prostora, da se prvenstva odigrajo do konca. V Sloveniji se mora odigrati še enajst krogov, ob nekaterih napovedih pa bi se nogometni ples lahko nadaljeval 2. maja in se končal 28. junija. V tem času naj bi bilo na voljo do 18 terminov za igranje tekem.

Poraja se vprašanje, ali bi bile te tekme odigrane pred gledalci ali za zaprtimi vrati. Še najbolj možno je, da bi se z omilitvijo ukrepov na tribune postopoma vrnili tudi navijači.

Bo UEFA za prvaka predlagala Olimpijo?

V primeru, da se tekmovanja ne bodo nadaljevala, pa obstaja več scenarijev. Po enem naj bi UEFA nacionalnim nogometnim zvezam priporočila, da za prvaka razglasijo ekipo, ki je bila pred prekinitvijo prvenstva na prvem mestu, to pa velja tudi za evropske vozovnice.

V tem primeru bi Olimpija postala prvak, evropske vozovnice pa bi si zagotovili še Celje, Aluminij in Maribor. Slednji bi evropsko vozovnico dobil v primeru, če se pokalno tekmovanje prav tako ne bi odigralo. 

Po tem scenariju je največji osmoljenec Mura, ki je v prvenstvu na petem mestu, v pokalnem tekmovanju pa bi se morala pomeriti z Aluminijem. Po slabših predstavah v spomladanskem delu prvenstva je bilo namreč ravno pokalno tekmovanje najboljša rešilna bilka za vstop v evropska tekmovanja.

Kakšni so drugi scenariji?

Vendar to ni edini scenarij, ki naj bi bil možen. Omenja se tudi prekinitev prvenstva in njegov »preklic«. V tem primeru prvaka ne bi dobili, v Evropi pa bi zaigrala ista moštva kot lansko leto, torej Olimpija, Maribor, Domžale in Mura. 

Med možnimi scenariji se omenja tudi prekinitev prvenstva, po kateri nikogar ne bi okronali za prvaka, prav tako pa nobena ekipa ne bi izpadla. Prihodnja sezona bi nekako predstavljala »ponovitev« letošnje sezone. V tem primeru bi največ pridobil velenjski Rudar, ki se skoraj zagotovo seli med drugoligaše, najmanj veseli pa bili v Kopru, kjer jim kaže odlično na poti vrnitve med slovensko elito. 

Seveda pa je poleg prvenstev potrebno odigrati še pokalna tekmovanja in evropske pokale. Kar se tiče pokalnega tekmovanja, bi to v Sloveniji lahko bilo odigrano v celoti ali v obliki nekakšnega finalnega turnirja na hitro izpadanje. V tem primeru se polfinalista ne bi med seboj udarila dvakrat ampak zgolj enkrat. Podobno naj bi razmišljali tudi v evropskih pokalih, kjer bi zmagovalca v Ligi prvakov in Ligi Evropa lahko dobili s pomočjo zaključnega turnirja.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Haja (nepreverjen)

Maribor letos itak ne bo prvak. Pa, ali zaradi corone ali zaradi slabe igre. Škoda, da nista imela možnosti Celje in Aluminij, ker bi lahko dohitela močvirje. Najboljše bi bilo, da odpovejo sezono. Samo to se ne bo zgodilo, ker je corona najboljše zrežirala prvenstvo. Celo brez pomoči sodnikov in vodilnih doma in po svetu.

Kurta (nepreverjen)

Milanic in Zaho hvala za 4 mesto brez Evrope, zdaj pa ne potrebno najt sposobnega sportnega direktorja in trenerja za naprej.

Starejše novice